Anketa u SAD-u
0

Svaki peti Amerikanac vjeruje da je Obama musliman

Sarajevo-x.com
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Nova anketa, provedena prije nego što je američki predsjednik Barack Obama podupro gradnju islamskog centra s džamijom u blizini Ground Zeroa, pokazuje da sve više Amerikanaca smatra kako je i sam Obama musliman.

Anketu "Religija, politika i predsjednik" proveo je Pew Forum početkom augusta, a cilj joj je bio istražiti stavove stanovnika SAD-a o odnosu religije, društva i glasanja za Kongres.

Prema rezultatima ankete, skoro svaki pet Amerikanac smatra da je Obama musliman, (18 posto ispitanika), što je za 11 posto manje u odnosu na 2009. godinu, kada im je postavljeno isto pitanje.

Obama je kršćanin - odgovorilo je 34 posto ispitanika. Prije dvije godine 51 posto njih složilo se s tom konstatacijom, javlja Fox News. Danas 43 posto ispitanih ne zna kojoj religijskoj grupi njihov predsjednik pripada.

Alan Cooperman, direktor istraživačkog odjela Pew Foruma, kaže: "Mislim da su ljudi generalno zbunjeni i nesigurni kad je u pitanju predsjednik i religija. Kad ljudima postavimo jednostavno pitanje: Da li znate koje je vjere Barack Obama? samo trećina njih kaže da je kršćanin. Skoro polovina Amerikanaca ne zna odgovor."

Istovremeno, utvrđeno je da su oni koji vjeruju kako je Obama kršćanin njegovu vladavinu ocijenili pozitivnom, dok oni koji smatraju kako je musliman negativno procjenjuju i politiku koju vodi otkako se našao na mjestu prvog čovjeka SAD-a. Kod onih nesigurnih u njegovu vjersku pripadnost odgovori su podijeljeni.