Svijet
0

Svaki drugi Nijemac smatra islam opasnim

SRNA
Foto: DW
Foto: DW
Nešto više od polovine Nijemaca - 51 posto islam doživljava kao prijetnju, a polovina smatra da se ova religija ne uklapa u zapadni svijet, pokazuju rezultati istraživanja fondacije "Bertelsmann".

Islam kao prijetnju u istočnom dijelu Njemačke doživljava veći procenat stanovnika nego u zapadnom, iako u istočnom dijelu živi samo dva posto svih muslimana u Njemačkoj.

Otvorenost prema drugim religijama važna je velikoj većini Nijemaca, ali je u odnosu prema islamu svaki drugi veoma sumnjičav, pokazalo je istraživanje "Bertelsmanna" koje prenosi DW.

Profesor Detlef Pollack, sociolog religije i koautor istraživanja, smatra da je za takvu sliku islama odgovoran nedostatak ličnih kontakata muslimana i hrišćana.

"Slika koju mediji daju o budizmu ili hinduizmu je više slika miroljubive religije, dok je za sliku islama karakterističan fanatizam i agresivnost", rekao je Pollack.

Prvi rezultati ovog reprezentativnog istraživanja objavljeni su ove nedjelje. O značenju religije i vrijednostima u Njemačkoj i još 12 zemalja ispitano je ukupno 14.000 ljudi.

I u drugim zemljama mnogo ljudi islam doživljava kao prijetnju - tako se na primjer u Izraelu izjasnilo 76 posto ispitanika, u Španiji 60, u Švicarskoj 50 posto, a u SAD 42 posto.

U Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Holandiji islam se pozitivnije ocjenjuje nego u Njemačkoj. Polak smatra da važnu ulogu u tome igra stepen obrazovanja muslimana u tim zemljama.

"U Njemačkoj među doseljenicima ima malo onih sa visokim obrazovanjem. To veoma utiče na predstavu prije svega o muslimanima", pojasnio je Polak.

Predsjednik Centralnog savjeta muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek rekao je da se u medijima često vidi veoma iskrivljena slika islama i da uvijek i iznova prikazuju ekstremističke grupe.

Istraživanje fondacije "Bertelsmann" pokazalo je i da je velika većina hrišćana, muslimana i ateista u Njemačkoj uvjerena da je demokratija dobar oblik vladavine - kod muslimana i ateista tako misli 80, kod hrišćana 90 posto ispitanika.

Većina ispitanika u svim grupama zalaže se za razdvajanje politike i religije.