Istraživanja UN-a
3

Svaka dva minuta u svijetu umre jedna trudnica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Globalna stopa smrtnosti trudnica opala je za polovinu u posljednje dvije decenije, ali svaka dva minuta u svijetu umre jedan žena od posljedica komplikacija tokom trudnoće, navodi se u srijedu u objavljenom istraživanju Ujedinjenih nacija (UN).

Podaci govore da je oko 287.000 budućih majki umrlo u 2010. godini što je pad od 47 posto u odnosu na posmatranu 1990. godinu. Dvije države gdje je registrovano 20 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu u 2010. godini su Indija i Nigerija, a slijede Kongo, Pakistan, Sudan, Indonezija, Etiopija, Tanzanija, Bangladeš i Afganistan.

Gotovo 99 posto takvih smrtnih slučajeva pojavljuje se u zemljama u razvoju i većina bi mogla da bude sprječena, pokazuje istraživanje koje su zajednički provele Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF Populacioni fond UN-a i Svjetska banka, prenosi AP.

Prosječna smrtnost trudnica u 2010. godini bila je 210 na 100.000 registrovanih budućih majki i 15 puta je veća u zemljama u razvoju nego razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gde je registrovao 21 smrtni slučaj na 100.000, odnosno ukupno 880 takvih slučajeva u 2010., navodi se u izvještaju.

SAD je zemlja koja se ne rangira u top nekoliko što se tiče zdravlja budućih majki, poput zapadne Evrope, Kanade i Australije, već je u rangu s Rusijom, Centralnom i Južnom Amerikom i dijelovima Sjeverne Afrike, navodi AP.

U izvještaju "Trendovi u smrti trudnica" precizira se da se smrt dešava tokom trudnoće ili u roku od 42 dana od prekida trudnoće, iz bilo kog razloga u vezi s trudnoćom ili pogoršanja zdravstvenog stanja zbog trudnoće ili njenog vođenja, ali ne slučajno.