WHO
0

Svaka deseta beba se rađa prije vremena

FENA
Svako deseto novorođenče u svijetu, ukupno oko 13 miliona beba godišnje, rađa se prije vremena, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Većina nedonoščadi se rađa u siromašnijim zemljama, u kojima su izgledi za njihovo preživljavanje slabi, prenio je Reuters.

WHO, međutim, upozorava da se u posljednjih 20 godina broj prijevremenih poroda "dramatično povećao" i u nekim od najbogatijih zemalja svijeta, kao što su SAD, Kanada i neke zapadnoevropske države.

Na temelju podataka za razdoblje između sredine devedesetih godina 2007., dolazi se do zaključka da je 85 posto beba rođenih prije isteka normalnog perioda nošenja od 37 sedmica iz Azije (oko 70 miliona godišnje) i Afrike (više od 40 miliona godišnje).

Najveći postotak prijevremenih u odnosu na ukupan broj rođenja bilježi se u Africi (gotovo 12 posto), a potom u Sjevernoj Americi (10,6 posto).

U Južnoj Americi i na Karibima postotak prijevremeno rođene djece je 9,1 a u Evropi samo 6,2 posto.

Stručnjaci WHO-a ističu da u zemljama u razvoju beba rođena nakon 32 sedmice trudnoće i teška manje od dva kilograma ima slabe izglede da preživi, dok u razvijenim zemljama ima iste šanse preživjeti kao i dijete rođeno na vrijeme.

Podaci iz SAD-a pokazuju da oko 50 posto beba rođenih nakon samo 22 do 25 sedmica trudnoće preživljava, a polovica ih nema nikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema kad dostignu starost od 18 do 22 mjeseca.

Veliki dio prijevremenih rođenja u Aziji – osobito na Indijskom potkontinentu i oko njega (gdje je prosjek takvih rođenja 11,4 posto), kao i u južnim dijelovima Afrike (gdje je postotak prijevremenih porođaja 17,5 posto) – posljedica je nedostatka lijekova za liječenje infekcija trudnica.

S druge strane, rast broja prijevremenih rođenja u SAD-u, Britaniji i skandinavskim zemljama pripisuje se sve češćem odlučivanju žena da rode nakon 34. godine, pribjegavanje umjetnoj oplodnji i porođaju putem carskog reza.