Amerika odala počast poginulima
0

Suze i bol na 10. godišnjicu terorističkih napada

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Sjedinjene Američke Države obilježile su danas desetu godišnjicu od terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju u kojima je živote izgubilo skoro 3.000 ljudi.

Tuga, suze i bol na licima članova porodica žrtava, ali i ostalih građana SAD-a, koji su se od ranih jutarnjih sati počeli skupljati na Ground zerou, mjestu gdje su nekad stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra.

Glavna ceremonija je počela minutom šutnje u 8.46 sati po lokalnom vremenu u isto vrijeme kada je prvi avion udario u Sjeverni toranj. Ceremonija je nastavljena govorima sadašnjeg i bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i Georgea Busha, koji su sa suprugama došli odati počast.

U 9.03 sati, vrijeme kada se drugi oteti avion zabio u južni toranj, održana je druga minuta šutnje, a u 9.37 minuta šutnja održana je za poginule u napadu na Pentagon. U 10.03 sati odata je počast putnicima herojima iz četvrtog aviona, koji su se suprotstavili otmičarima i "oborili avion" u polje u Pennsylvaniji.

U međuvremenu su u tišini čitana imena svih žrtava, a među okupljenima su se čuli jecaji.

"Oni su bili naši susjedi, prijatelji, muževi, žene, braća, sestre, djeca i roditelji. Svi oni su imali lice, životnu priču koja im je oduzeta", kazao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Obama je prisutnima citirao Bibliju, tačnije Psalm 46, koji govori o Bogu i snazi, a Bush je, citiravši Abraham Lincolna, ispraćen glasnim aplauzom.

Na Ground zerou otvoren je memorijalni centar, a imena žrtava ugravirana su u bronzanu ploču, koja okružuje centar.

Nakon posjeta Ground Zerou Obama je otišao u Shanksville gdje je položio vijence, a nakon toga se uputio u Pentagon te na koncert u Kennedy Center u Washingtonu. Još jedna svečanost održala se u katedrali St. Patrick za 343 vatrogasca poginula tog dana i jedna na US Openu.

Komemoracije su tokom tokom dana održane širom SAD-a, ali i u ostatku svijeta.