Štrajk u Grčkoj
0

Suzavcem na kamiondžije kako bi se vratili na posao

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Grčka policija ispalila je danas suzavac kako bi rastjerala vozače kamiona cisterni, nakon što je vlada izdala ukaz kako bi ih primorala da se nakon trodnevnog štrajka vrate na posao.

Ukaz o "mobilizaciji civila" obično je rezervisan za ratno vrijeme ili nacionalnu katastrofu. Vozačima je dat rok do večeras da se vrate na posao ili će se suočiti sa hapšenjem i gubitkom dozvole.

Incident se dogodio kada se oko 500 vozača u znak protesta okupilo ispred zgrade Ministarsta saobraćaja u Atini, ali je vrlo brzo okončan.

Na većini benzinskih pumpi u Atini nema goriva, dok su i fabrike prijavile da imaju vrlo malo zaliha. Vozači se protive planovima vlade da u sklopu mjera štednje usaglašenih sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU ovu granu industrije otvore za konkurenciju. 

Reforma je ključni dio paketa pomoći EU i MMF-a, vrijednog više milijardi eura namjenjenog da pomogne Grčkoj da izaže iz dužničke krize. 

Suočeni sa krivičnim gonjenjem u slučaju da se ne vrate na posao, kamiondžije ističu da se one ne protiv mjeri koju je objavila vlada već da nastavljaju protest različitim oblicima neposlušnosti.

"Došli smo da razgovaramo sa ministrom i vidite na koji način postupaju sa nama. Mi smo radnici i želimo rješenje naših problema", rekao je jedan od lidera sindikata Jorgos Corcatos.
Revizori MMF-a i EU nalaze se u Atini kako bi provjerili napredak koji je postignut mjerama štednje u sklopu kojih su smanjene penzije i plate radnicima u javnim službama, dok su pooštreni kriterijumi socijalne zaštite.

Inspekcija se vrši prije nego što Grčka u septembru dobije drugu tranšu pozajmice iz paketa pomoći vrijednog 110 milijardi eura od MMF i 15 članica eurozone.