Svijet
0

Suzavcem na demonstrante u Teheranu

SRNA
Iranska policija upotrijebila je suzavac u sukobu sa demonstrantima ispred britanske Ambasade u centru Teherana, javila je novinska agencija Fars.

"Nekoliko studenata demonstranata je povrijeđeno, a snage bezbjednosti pokušavaju da ih istjeraju iz zgrade Ambasade", navodi agencija, dodajući da je povrijeđeno i više pripadnika policije.

Agencija ističe da je policija oslobodila šest članova britanskog osoblja koje su kao taoce uzeli studenti. 

"Policija je oslobodila šest radnika britanske Ambasade", navodi agencija Fars.

Novinska agencija Mehr, koja je ranije objavila vijest o otmici šest radnika Ambasade, povukla je ovaj prilog samo nekoliko minuta nakon objavljivanja bez objašnjenja.

Agencija je prvobitno javila da su studenti univerziteta u Teheranu oteli šest radnika Ambasade.

Demonstranti, militantni studenti, upali su u zgradu britanske ambasade u Teheranu razbijajući prozore, bacajući zapaljive bombe i paleći britansku zastavu zbog sankcija koje je London uveo Teheranu.
Agencija Irna javila je ranije da je iranska policija uspjela da rastjera demonstrante ispred zgrade britanske Ambasade u Teheranu. 

Britanija je apelovala da Iran preduzme hitne mjere i stavi situaciju pod kontrolu nakon upada studenata u Ambasadu.

"Zvaničnici su govorili sa višim iranskim zvaničnikom u Londonu apelujući na iranske vlasti da djeluju hitno i stave situaciju pod kontrolu i zaštite našu diplomatsku teritoriju, kao što su i obavezni prema međunarodnom pravu", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.