Svijet
0

Suzavac i vodeni topovi protiv demonstranata u Ankari

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska policija upotrebila je danas suzavac i vodene topove da rastjera nekoliko stotina demonstranata koji su u Ankari tražili oslobađanje vojnih oficira zatvorenih zbog planiranja puča.

"Sloboda patriotima, stop zavjerama", uzvikivali su učesnici protesta, koje je policija spriječila da dođu do parlamenta.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdoan prošlog mjeseca je izjavio da se ne protivi ponovnom suđenju stotinama vojnih oficira, koji su zatvoreni zbog pokušaja svrgavanja vlade, a vlada je prošle sedmice podnijela parlamentu prijedlog zakona koji bi omogućio ponavljanje sudskog postupka.

Prema tom prijedlogu, osam specijalnih sudova koji su osudili vojnike u okviru masovnih procesa 2012. i 2013. godine trebalo bi da budu ukinuti, a njihovi slučajevi proslijeđeni redovnim krivičnim sudovima.

Takav korak uslijedio je u vrijeme kada se Erdoan suočava s velikim korupcijskim skandalom, u koji su navodno umješane i osobe iz njegovog okruženja i zbog kojeg su smijenjena trojica ministara.

Erdogan je za skandal optužio pristalice pokreta Hizmet, koji predvodi uticajni turski imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD, prenosi Tanjug.

Zbog skandala je otpušteno više hiljada policajaca i tužilaca koji su bili povezani s istragom, podsjeća AFP.