Simbol borbe za mir
0

Suu Kyi na slobodi nakon sedam godina u kućnom pritvoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Liderka opozicije u Mijanmaru Aung San Suu Kiy oslobođena je u subotu poslije sedam godina kućnog pritvora.

Zvaničnici su ušli u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju, na dan kada joj ističe posljednja kazna kojom joj je bio određen kući pritvor od 18 mjeseci, prenosi AP.

Aung San Su Kyi (65) se zatim pojavila na kapiji i svojim pristalicama poručila da dođu da je slušaju u nedjelju u podne, kada će im se obratiti.

Suu Kyi je na sebi imala tradicionalnu nošnju i bila je nasmijana, dok su okupljeni skandirali i pjevali.

Oko 2.000 ljudi okupilo se kod kuće Suu Kyi, dobitnice Nobelove nagrade za mir koja nije mogla da se kreće slobodno od maja 2003. godine. Desetine pristalica okupile su se i oko sjedišta njene stranke, Nacionalne lige za demokratiju.

Aung San Su Kyi, kćerka heroja borbe za nezavisnost Mijanmara, generala Aung Sana, ukupno je više od 15 godina bila lišena slobode. Tokom 21 godine, hunta joj je više puta odredila kući pritvor.

Međunarodna zajednica je više puta apelovala na vlasti Mijamnara da oslobde Su Kyi.

Zapad je kritikovao i odbijanje vlasti da oslobode opozicionu liderku prošle sedmice prije održavanja prvih izbora u posljednjih 20 godina.

Nakon izbora je stranka koja podržava huntu, a prije objavljivanja zvaničnih rezlutata, objavila da je osvojila oko 80 posto poslaničkih mesta.

Time što je zadržao Suu Kyi u pritvoru, prvi čovjek vojnog režima u Mijanmaru, general Thein Sein, eliminirao je svog najvećeg neprijatelja iz izborne trke.

Njeno oslobađanje odmah je pozdravilo nekoliko aktivističkih grupa širom svijeta, a britanski premijer David Cameron izjavio je da se na to predugo čekalo.

"Aung San Suu Kyi je inspiracija za sviju nas koji vjerujemo u slobodu govora, demokratiju i ljudska prava", navodi on u izjavi za javnost.

Na njeno oslobađanje u susjednom Tajlandu čekao je mlađi od njena dva sina, Kim Aris, koji je čekao na priliku da vidi majku prvi put u posljednjih deset godina. Aris živi u Britaniji i mijanmarske vlasti su mu u više navrata odbijale zahtjeve za izdavanjem vize.

Njen pokojni suprug, britanski profesor Michael Aris, odgojio je njihove sinove u Engleskoj. Njihov najstariji sin primio je Nobelovu nagradu za mir u majčino ime 1991. godine, i on živi u Sjedinjenim Državama.

Michael Aris umro je od raka 1999. u 53 godini nakon što su mu više godina odbijani zahtjevi za vizom kako bi vidio suprugu tri godine prije smrti. Suu Kyi je mogla napustiti Mijanmar kako bi se sastala s porodicom, ali je ona odlučila da to ne učini, strahujući da joj hunta ne bi dopustila da se vrati u domovinu.