Svijet
0

Sutra sjednica Savjeta sigurnosti UN posvećena Kosovu

FENA
Joachim Ricker
Joachim Ricker
Savjet sigurnosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra izvještaj o stanju na Kosovu šefa Misije UN u Pokrajini (UNMIK) Joachima Rickera, označavajući početak ozbiljne rasprave o sudbini dokumenta kojim je bivši predsjednik Finske Marti Ahtisaari budući status Kosmeta opisao, kako se saznaje, kao "nadgledana nezavisnost".

Iako su tromjesečni izvještaji UNMIK-a rutinsko upoznavanje ambasadora država članica Savjeta sigurnosti sa razvojem događaja na Kosovu, dokument ambasadora Rickera, ovog puta će imati dodatnu težinu, ponajviše jer će uslijediti nekoliko dana pošto je generalni sekretar UN Ban Ki-moon obećao punu podršku Ahtisaarijevim zamislima.

"Sjednica Savjeta sigurnosti o Kosovu se može protumačiti kao uvod u ozbiljnu diplomatsku inicijativu usmjerenu ka definiranju statusa te pokrajine, s tim što već sada jasno da će rasprava o Ahtisaarijevom dokumentu početi početkom aprila", rekao je za Tanjug jedan zapadni diplomata u UN.

Izvještaji njemačkog diplomate Rickera i generalnog sekretara UN, već je poznato, predstavljaju optimističko gledanje na stanje u južnoj srpskoj pokrajini, pri čemu je međunarodna zajednica upozorena da bi beskrajno odlaganje izjašnjavanja o Ahtisaarijevom dokumentu moglo dovesti do sigurnosnih potresa.

Povodom podnošenja izvještaja šefa UNMIK-a, u New York će stići i predstavnici Srbije i kosovskih Albanaca, koji će podršku za svoje viđenje razvoja događaja zatražiti od niza pojedinačnih država, ali i međunarodnih organizacija, koje umaju predstavnike na Ist Riveru.

Srpsku stranu predstavljaće predsjednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić, koja će govoriti na sjednici Savjeta sigurnosti u ponedjeljak, dok će mnogobrojne već zakazane bilateralne razgovore voditi savjetnici predsjednika i premijera Srbije Leon Koen i Slobodan Samardžić.

Predstavnici kosovskih Albanaca, privremeni predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Agim Qeku imaju sličnu listu sagovornika, kao i neformalni sastanak sa državama članicama Savjeta sigurnosti UN.