Svijet
0

Sutra samit lidera Japana, Kine i Južne Koreje

FENA
Hu Jintao (Foto: Arhiv/AFP)
Hu Jintao (Foto: Arhiv/AFP)
Japanski premijer Yoshihiko Noda otputovao je danas u Peking na samit sa liderima Južne Koreje i Kine s kojima će razgovarati o trilateralnom trgovinskom paktu i kako da se postave prema Sjevernoj Koreji.

Noda će se sutra sastati s kineskim premijerom Wenom Jiabaom i južnokorejskim predsjednikom Leejom Myung-Bakom radi razgovora o preduzimanju zajedničkih mjera prema Pyongyangu koji, prema svim znacima, planira da izvede novo testiranje atomske bombe.

Japanski premijer je rekao da će tri zemlje pojačati napore kako bi spriječile moguću treću probu atomske bombe, nakon neuspjelog lansiranja satelita prošlog mjeseca.

Kina je jedini veći saveznik Pyongyanga i osigurava mu značajnu pomoć u hrani i energentima.

"Japan, Kina i Južna Koreja će pojačati saradnju kako (Sjever) ne bi izveo novi provokativni akt", rekao je on, a prenio AFP.

Tri zemlje će takođe zaključiti sporazum koji poziva na preferencijalni tretman investitora iz zemalja partnera.

Planirano je i da se održe odvojeni međusobni sastanci Leeja, Wena i Node.

Samit u nedjelju biće peti sastanak lidera triju zemalja od kada je počeo njihov redovni godišnji dijalog 2008.

Sastanak je organizovan u vrijeme povećane zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti treću nuklearnu probu nakon neuspjelog lansiranja satelita, za koje zemlje Zapada tvrde da je bila proba balističke rakete dugog domete, što je Pyongyangu zabranjeno rezolucijama UN-a.

Prošle nedjelje pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Kinu, zatražile su od Sjeverne Koreje da se uzdrži od daljih nuklearnih proba.

Pyongyang je odbacio poziv i saopćio da će nastaviti s "miroljubivim nuklearnim i svemirskim programom".