Haški tribunal
0

Sutra početak suđenja Florence Hartmann

SRNA
U Haškom tribunalu sutra će početi suđenje bivšem portparolu Tužilaštva ovog suda Florence Hartmann, koja je optužena za nepoštovanje suda, a postupak bi trebalo da traje do srijede, 17. juna, javio je dopisnik Srne.

Tužilac "prijatelj suda", kanadski advokat Brus Mekfarlejn rekao je da će mu za izvođenje dokaza trebati četiri do pet časova, dok je odbrana zatražila 13 časova za svoj dokazni postupak.

Hartmannova, francuska novinarka koja je od 2000. do 2006. godine bila portparol Tužilaštva Haškog tribunala, optužena je za "svjesno i hotimično ometanje provođenja pravde", jer je, prema navodima, u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Skrivanje vitalnih dokaza o genocidu", koji je prenio Bosanski institut sa sjedištem u Londonu, objavila informacije suprotno nalozima Žalbenog vijeća.

Hartmannova je objavila informacije u vezi odluke u predmetu protiv bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, "uključujući sadržaj i navodni smisao ovih odluka, uz posebno naglašavanje povjerljive prirode ovih odluka".

Nalog umjesto optužnice protiv Florence Hartmann izdat je 27. avgusta prošle godine, a dva mjeseca kasnije ona je pozvana da se pred sudom izjasni o krivici, što nije uradila ni tada, ni 14. novembra 2008, pa je njeno ime uneseno da se ne osjeća krivom.

Početak suđenja prethodno je bio zakazan za 5. i 6. februar ove godine, ali je odbrana 3. februara podnijela zahtjev za izuzeće dva člana pretresnog vijeća, koji je i usvojen.

Nalogom predsjednika Tribunala, 2. aprila su u pretresno vijeće imenovane sudije - iz Turske Mehmet Gini i iz Kine Liu Daćun, umjesto Karmela Eđijusa sa Malte i Alfonsa Orija iz Holandije.

Na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za sutra je najavljen početak svjedočenja bivšeg ministra inostranih poslova BiH Muhameda Šaćirbeja, koji će svjedočiti video-linkom iz SAD, jer Tužilaštvo nije uspjelo da obezbjedi svjedočenje u sudnici.

Penzionisani general Perišić optužen je za pomaganje zločina nad muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su 1993-95, po optužnici, počinili pripadnici vojski Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Svjedočenje Šaćirbeja, koji je u toku rata bio ambasador BiH pri UN, trajaće cijele nedjelje. Od 1998. do 2000. godine Šaćirbej je ponovo bio ambasador BiH pri UN, a između ta dva mandata bio je ministar inostranih poslova.

Za utorak i srijedu, 16. i 17. juna, u Tribunalu su najavljene rasprave u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine.

Suđenje je u februaru prekinuto na zahtjev Tužilaštva, koje je navelo da je zbog prijetnji svjedocima "ugrožen integritet postupka", i od tada se povremeno održavaju administrativne rasprave u okviru ovog predmeta.

Krajem maja održano je i suđenje Šešelju za nepoštovanje suda, odnosno zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima, a datum donošenja presude još nije objavljen.

Na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, nastavalja se dokazni postupak odbrane, pa će Gotovinina odbrana izvesti svog petog svjedoka.

Suđenje bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini biće nastavljeno sutra svjedočenjem generala Praljka.

Tužilaštvo nastavlja sa izvođenjem dokaza na suđenju bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP Srbije generalu Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine, a sutra bi trebalo da bude nastavljeno svjedočenje Bećira Krasnićija, kosovskog Albanca koji je preživjeo streljanje više od stotinu muškaraca u Pustom Selu.