Svijet
0

Sutra odluka o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore

SRNA
Ministri unutrašnjih poslova EU trebalo bi sutra da donesu konačnu odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, koja bi se primjenjivala od 19. decembra.

Tim povodom predsjednik Srbije Boris Tadić boraviće sutra u Briselu, gdje će razgovarati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom, komesarom EU za proširenje Olijem Renom, predsjednikom Evropskog parlamenta Jiržijem Buzekom i ministrom unutrašnjih poslova Švedske Tobijasom Bilstromom, čija zemlja predsjedava EU.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su 12. novembra Deklaraciju kojom se ministrima unutrašnjih poslova zemalja EU predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra.

U Deklaraciji je izražena nada Evropskog parlamenta da će se BiH uskoro kvalifikovati za bezvizni režim putovanja, ali nije naveden datum kada će to biti.

Na samitu EU - zapadni Balkan, održanom u Solunu 2003. godine, potvrđeno je da je liberalizacija viznog režima za zemlje zapadnog Balkana blisko povezana sa njihovim napretkom u implementaciji ključnih reformi u oblasti vladavine zakona, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, imigracije i jačanja njihovog administrativnog kapaciteta u pograničnim kontrolama i bezbjednosti dokumenata.

Sporazumi o viznim olakšicama stupili su na snagu 1. januara 2008. godine sa pet zemalja zapadnog Balkana - Albanijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, što je bio prvi konkretan korak u pravcu bezviznog režima za građane ovih zemalja. 

Sa svakom od ovih zemalja otvoren je dijalog 2008. godine  i definisane su mape puta za liberalizaciju viznog režima.