Svijet
0

Sutra o viznoj liberalizaciji za zapadni Balkan

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će u ponedjeljak u Luxembourgu o liberalizaciji viznog režima za zemlje zapadnog Balkana koje su ispunile potrebne uvjete iz mape puta.

Na sastanku vijeća ministara bit će predočen izvještaj Evropske komisije u kojem se navodi ocjena o napretku za svaku zemlju zapadnog Balkana.

Zasad je još neizvjesno koliko će se zemalja zapadnog Balkana od iduće godine naći na bijeloj šengenskoj listi, ali je gotovo sigurno da će to biti Srbija, Makedonija i Crna Gora. Konačna odluka o tome bit će donesena na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU-a u novembru.

Iako su samo ove tri zemlje ispunile najveći broj uvjeta, u izjavi šefova diplomatija EU-a bit će spomenuta i Bosna i Hercegovina i Albanija, koje moraju još dosta posla uraditi da bi dospjele na bijelu šengensku listu.

Šefovi diplomatija EU-a u Luxembourgu pozvat će Evropsku komisiju da što prije uradi prijedlog za ukidanje viznog režuma zemljama zapadnog Balkana.

Vijeće šefova diplomatija EU-a pozdravit će izvještaj Evropske komisije o napretku dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i BiH.

Prema ocjeni šefova diplomatija taj izvještaj odražava jasan napredak tih zemalja u ispunjavanju uvjeta iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

S tim u vezi će Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a u zaključku sastanka pozvati Evropsku komisiju da što prije predstavi pravni prijedlog za amandman regulative 539/2001, u cilju ukidanja viza do kraja 2009. onim zemljama koje su ispunili preduvjete.

Ministri EU-a, prenosi Tanjug, još jednom će naglasiti, uzimajući u obzir regionalnu dimenziju liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan, značaj za sve zemlje da se što prije ukinu vize.