Brisel
0

Sutra o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH

SRNA
U Briselu sutra počinje dvodnevno zasjedanje Savjeta ministara EU na kome će, između ostalog, biti razmatrana politička i bezbjednosna situacija u BiH, saopšteno je iz EU.

Očekuje se da će ministri inostranih poslova EU na sastanku odobriti preporuke Solane iz njegovog šestomjesečnog izvještaja o operaciji Altea u BiH.

U saopštenju se navodi da će Savjet pozdraviti napore koje Policijska misije EU (EUPM) preduzima u ostvarivanju svog mandata u BiH i naglasiće važnu ulogu koju ova misija igra u okviru sveukupnih napora EU na stabilizaciji BiH sa pogledom na evropsku perspektivu.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane, rekla je Srni da će ministri inostranih poslova u ponedjeljak razmijeniti mišljenja o transformaciji OHR-a u kancelariju visokog predstavnika EU, ali da neće donositi odluku o tome.

"Odluka o transformaciji OHR u kancelariju EU neće biti donesena prije sastanka Savjeta za implementaciju mira koji prvo treba da donese odluku o tome. U svakom slučaju, mi smo spremni i mi se za to pripremamo, ne znamo kada će se to dogoditi, ali to je jedna od naših ambicija", rekla je Galjakova.

Ministri će pozdraviti deklaraciju od 6. aprila o punoj operativonoj sposobnosti Misije Euleks na Kosovu i pohvaliti napore da se osigura uspješno raspoređivanje svih komponenata misije na cijeloj teritoriji Kosova.

Prema najavljenom programu, biće razmatrani i odnosi sa Rusijom, a posebna pažnja biće usmjerena na finansijsku i ekonomsku krizu i potrebu za Brisel i Moskva koordinišu odgovore i odupru se mjerama protekcionizma.
Na dnevnom redu je i ruski prijedlog za novi zakonski okvir za saradnju u oblasti energetike, evropska bezbjednost i međunarodna pitanja.

Ministri inostranih poslova razmatraće i pripreme za predstojeći samit EU-Rusija u Kabarovsku 21. i 22. maja, te situaciju u Somaliji, Iranu, Gruziju, Moldaviji i  Šri Lanki.

Ministri razvoja EU posebno će razmatrati podršku zemljama u razvoju koje su suočene sa ekonomskom krizom, sporazume o ekonomskom partnerstvu i demokratsko upravljanje.

Na marginama Savjeta, ministri odbrane sastaće se sa saveznicama koje nisu članice EU, kao i zemljama kandidatima, a biće održan i Savjet za stabilizaciju i pridruživanje u okviru EU-Albanija i EU-Turska.