Den Haag
0

Sutra nastavak suđenja Perišiću

SRNA
U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljen dokazni postupak optužbe u postupku protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Perišić je optužen za pružanje "značajne podrške" srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici, u periodu od avgusta 1993. do novembra 1995. godine.

Dokazni postupak optužbe sutra se nastavlja i u postupku protiv bivšeg načelnika Resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za progone, ubistva i prikrivanje zločina nad kosovskim Albancima u proljeće 1999. godine.

Na suđenju u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića, prošle sedmice je završen dokazni postupak odbrane Milana Lukića i započelo izvođenje dodatnih dokaza kojima Tužilaštvo nastoji na pobije njene navode.

Ova saslušanja biće nastavljena od sutra do 8. aprila, da bi u četvrtak, 9. aprila, bili saslušani svjedoci sudskog vijeća.

Završne riječi na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću, po optužnici za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine, zakazane su za 21. april.

U postupku protiv Jadranka Prlića i još petorice bivših hrvatskih lidera u BiH, sutra će biti nastavljen dokazni postupak odbrane nekadašnjeg ministra obrane "Herceg-Bosne" Brune Stojića.

Prema drugoj izmjenjenoj optužnici, koju je u junu prošle godine potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, optuženi su od 18. novembra 1991. pa do približno aprila 1994. godine učestovali u udruženom zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije BiH za koje se tvrdilo da pripadaju "Hrvatskoj Zajednici", kasnije "Herceg-Bosni", te pripajanja tih teritorija kao dijela "Velike Hrvatske".

Zbog katoličkog Velikog petka, u Tribunalu je u petak slobodan dan.