New York
0

Susreti predsjedavajućeg Špirića u New Yorku

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić sastao se u New Yorku sa zamjenikom stalnog predstavnika Italije pri UN-u ambasadorom Aldom Mantovanijem, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Špirić je ambasadora Mantovanija upoznao s aktuelnom političkom situacijom u BiH te istakao da je do sada u BiH urađeno dosta dobrih stvari i da se zemlja sada nalazi na prekretnici.

Špirić je konstatovao da je odluka visokog predstavnika od 19. oktobra podgrijala političku atmosferu u BiH i istakao da je krajnje vrijeme da izabrani nosioci vlasti preuzmu punu odgovornost za reformske procese u BiH. On je podvukao da niko u BiH ne spori teritorijalni integritet države.

Ambasador Mantovani je izrazio zadovoljstvo što je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti imao priliku da čuje izlaganje predsjedavajućeg o stanju u BiH te je informirao predsjedavajućeg da je Italija veoma zainteresovana za stanje u BiH. Istakao je da je za BiH ključan dijalog i s tim u vezi je izrazio zadovoljstvo što je upravo u izlaganju predsjedavajućeg pred Savjetom bezbjednosti UN akcenat stavljen na dijalog i neophodnost njegovog uspostavljanja.

Mantovani je pozdravio potpisivanje Mostarske deklaracije i istakao to kao primjer kako domaći kapaciteti mogu raditi zajedno.

                                     * * *

ŠPIRIĆ RAZGOVARAO S ALEJANDROM VOLFOM

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je i sa zamjenikom stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u ambasadorom Alejandrom Volfom (Wolff).

Predsjedavajući je ambasadora Volfa informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te podvukao da BiH nema druge alternative osim evropske i da treba sve uraditi kako bi taj cilj što prije bio postignut.

On je kazao kako Dejton i Ustav predstavljaju dobru osnovu za to te izrazio žaljenje što je propao aprilski paket ustavnih promjena, naglasivši da tek sada osjećamo posljedice tog neuspjeha.

Špirić je istakao da bi Republika Srpska, zahvaljujući svom ekonomskom zamahu, mogla biti motor razvoja BiH, te dodao kako niko unutar BiH ne spori teritorijalni integritet BiH i da je neophodno izbjeći povezivanje BiH s regionalnim problemima.

Američki ambasador je kazao da politička situacija u BiH nije povoljna u ovom momentu, ali je istakao da je neophodno izbjeći dalje pogoršanje te situacije. Izrazio je nadu da će se ona popraviti kroz dodatni dijalog i pravno tumačenje odluke visokog predstavnika te podvukao važnost poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući je posredstvom ambasadora Volfa pozvao Vladu SAD-a da ispolji dodatnu dozu razumijevanja za situaciju u BiH kako bi dijalogom i kompromisom bila riješena novonastala sitacija.

                                 * * *

SUSRET ŠPIRIĆ-SALGUERA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ostavci Nikola Špirić se tokom boravka u Njujorku sastao sa stalnim predstavnikom Portugala pri UN-u ambasadorom Žoaom Manuelom Guerom Salguerom.

Predsjedavajući Savjeta ministra je istakao zadovoljstvo što ima priliku da razgovara s ambasadorom Portugala, s obzirom da je Portugal zemlja koja predsjedava EU a krajnji cilj BiH jeste članstvo u EU.

Špirić je podvukao važnost što skorijeg parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja najvažniji sporazum za BiH.

Sa žaljenjem je konstatovao da je politička situacija u BiH trenutno pogoršana zbog odluke visokog predstavnika od 19. oktobra te iskazao bojazan da je efekat te odluke udaljavanje domaćih političkih faktora jednih od drugih, što nikako nije dobro za BiH.

Još jednom je istakao da je vrijeme za novi iskorak za BiH i za nove uspjehe koji mogu biti ostvareni samo na bazi unutrašnjeg dijalog između relevantnih domaćih političkih faktora.

On je upoznao portugalskog ambasadora s postojanjem zlonamjernih teza da je RS opasnost po BiH.

Ambasador Portugala je istakao važnost poštivanja i pune implementacije Dejtonskog sporazuma. Izrazio je žaljenje što BiH, zbog nemogućnosti rješavanja političkih uslova, nije u prilici da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

SUSRET ŠPIRIĆ - MEKNI

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ostavci Nikola Špirić informisao je prilikom susreta u Njujorku stalnog predstavnika Kanade pri UN ambasadora Džona Meknija (John McNee) o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Špirić je naglasio neophodnost jačanja unutrašnjeg dijaloga u BiH kako bi se BiH mogla okrenuti reformskim izazovima koji stoje ispred nje.

Kanadski diplomata, čija je zemlja članica PIC-a, kazao je kako je dijalog jedino rješenje trenutne situacije u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.