Svijet
1

Susret Obama - Netanyahu: Izraelu prijete sankcije ako ne sklopi mir sa Palestinom

Klix.ba
Sastanak Obame i Netanyahua u Bijeloj kući (Foto: AFP)
Sastanak Obame i Netanyahua u Bijeloj kući (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tokom sastanka u Bijeloj kući obavijestio američkog predsjednika Baracka Obamu da je Izrael učinio sve što je mogao kako bi sklopio mirovni sporazum sa Palestinom, ali to očito nije bilo dovoljno uvjerljiv argument za američkog predsjednika.

Pritisak iz Washingtona za sklapanje ovog sporazuma je sve veći, no Netanyahu tvrdi kako je osnovni nedostatak činjenica da Palestinci nisu spremni priznati izraelski suverenitet.

"Izrael je uradio svoj ​​dio, a sa žaljenjem moram istaći da Palestinci nisu svoj dio", rekao je Netanyahu na sastanku sa Obamom u Bijeloj kući.

On je dodao kako svi žele pravi mir koji je zasnovan na međusobnom priznanju i poštovanju.

"Palestinci očekuju da njihova država bude priznata, a mislim da je vrijeme da oni priznaju nacionalnu državu za jevrejski narod", naveo je izraelski premijer.

Obama smatra kako je još uvijek moguće stvoriti dvije države, Izrael i Palestinu, u kojima će ljudi živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti, ali da to iziskuje kompromise na obje strane, piše Guardian.

Američki predsjednik je naveo kako je vremenski okvir koji je postavljen za završetak tih pregovora sve bliži te da će uskoro morati biti donesene teške odluke.

U jednom ranijem intervjuu Obama je bio još otvoreniji te kazao kako Izraelu curi vrijeme za postizanje dogovora, kao i da SAD ne mogu stalno štititi Izrael od evropskih sankcija ako sporazum ne bude postignut.

Na taj način Netanyahuova posjeta Washingtonu nije protekla onako kako se on nadao. Naime, on je planirao izraziti svoju zabrinutost u vezi sa mogućim ukidanjem dijela sankcija prema Iranu, a sada je suočen sa latentnom opasnošću da sankcije budu nametnute Izraelu.