Svijet
0

Susret Obama - Medvedev u Bijeloj kući

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama primit će u četvrtak u Bijeloj kući ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je posjetu Sjedinjenim Državama započeo u Kaliforniji.

"Predsjednik Obama očekuje da susret s predsjednikom Medvedevim iskoristi za istaživanje mogućih puteva veće saradnje u pogledu trgovine, investicija i inovacija. Dva predsjednika će imati bilateralni sastanak 24. juna u Bijeloj kući", navedeno je u ranijem saopćenju Bijele kuće.

Medvedev se tokom boravka u Kaliforniji, sastao s guvernerom Arnoldom Schvarzenegerom, obišao Silikonsku dolinu, kao i Univerzitet Stenford, gdje je održao predavanje.

On je u tom centru visoke tehnologije posjetio i kompanije Twitter, Cisko Sistems, Apple i Yandex Labs, i susreo se s ruskim sunarodnicima koji rade u kompanijama u Silikonskoj dolini.

U pratnji Medvedeva su čelnici vodećih ruskih kompanija koje imaju poslovne kontakte s američkim partnerima ili su za to zainteresovane.

U Washingtonu ističu da su SAD i Rusija od početka Obaminog mandata načinile značajne korake u "resetovanju" svojih odnosa na način koji unapređuje uzajamni interes.

"Od prvog sastanka, u aprilu 2009. godine u Londonu, Obama i Medvedev su blisko sarađivali u jačanju sigurnosti i blagostanja američkog i ruskog naroda", napominje Bijela kuća.

U tom smislu, u saopćenju se pominje saradnja u otvaranju puteva za snabdijevanje američkih trupa u Afganistanu, potpisivanje Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, nove sankcije protiv Sjeverne Koreje i rezolucija Vijeća sigurnosti UN o Iranu.

Bijela kuća pominje i saradnju na čitavom nizu pitanja, kao što su borba protiv terorizma i trgovine narkoticima, odgovor na vanredne situacije, unapređivanje energetske efikasnosti, trgovina, investicije i istaživanje svemira.

Kako je ranije saopćeno u Moskvi, Obama i Medvedev će razgovarati o širokom spektru pitanja, od kontrole naoružanja do unaprijeđenja trgovinske i investicione saradnje dvije zemlje.

Dva predsjednika će, kako je najavljeno, razmotriti tok procesa ratifikacije Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji su potpisali 8. aprila u Pragu.

Oni će prvenstveno posvetiti pažnju razvoju bilateralnih veza, ali će na dnevnom redu razgovora biti i ključni međunarodni i regionalni problemi, ukljućujući iransko nuklearno pitanje, stanje na Korejskom poluostrvu, Bliskom istoku, u Kirgistanu i Afganistanu.

U Moskvi očekuju razgovor o pristupanju Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i mogućnosti unapređenja trgovinsko-investicionih veza, s obzirom na postojanje tzv. Jackson-Wankovog amandmana, koji otežava uspostavljanje normalnih trgovinskih odnosa dvije zemlje.

Predsjednici dvije zemlje će posjetiti Privrednu komoru SAD-a i susresti se s predstavnicima poslovnih krugova, gdje će glavna pažnja biti posvećena oblasti inovacija i visoke tehnologije.

Predviđeno je da po završetku zvaničnih razgovora Obama i Medvedev konsultacije nastave i u jednom od restorana u Washingtonu, dok će završna etapa posjete ruskog predsjednika biti posjeta Kongresu i susret s rukovodstvom Senata i Predstavničkog doma.

Iako je Medvedevu ovo prva zvanična posjeta SAD-u, on je kao šef države već dolazio u Washington i Pittsburgh radi učešća na samitu Grupe 20 (G20), kao i u New York na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

Medvedev će iz Washingtona otputovati u Kanadu, gdje se u Huntsvilleu i Torontu, od 25. do 27. juna održavaju samiti Grupe 8 (G8) i G20, prenose agencije.