Svijet
0

Susret Medvedeva i Obame nakon 20. januara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev susrest će se s izabranim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom nakon njegove inauguracije koja će biti održana 20. januara, najavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"U telefonskom razgovoru 8. novembra predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev i izabrani šef američke države Barack Obama dogovorili su se da rade na temelju pragmatizma i pripreme susret na najvišem nivou ubrzo nakon Obamine inauguracije", rekao je Lavrov u susretu s američkim senatorom republikancem Richardom Lugarom u Moskvi.

Ruske agencije su prenijele da je Lavrov izrazio očekivanje Moskve da će nova američka administracija rješavati sva pitanja s Rusijom na osnovu uzajamnog uvažavanja interesa, težeći pronalaženju rješenja koja će zadovoljiti obje strane.

Rusija je, rekao je Lavrov, zainteresirana da budu realizirani pristupi, načela i mehanizmi saradnje ugrađeni u deklaraciji iz Sočija koju su u aprilu ove godine usvojili tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin i američki George W. Bush.

Između Rusije i SAD-a je postignuto dosta toga korisnoga, kazao je ruski ministar, izdvajajući saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, problema neširenja nuklearnog oružja i miroljubive upotrebe atomske energije, u oblasti investicija i trgovine.

Rusija je spremna da na osnovu deklaracije vodi partnerski dijalog i otkloni razlike u oblastima u kojima se interesi razilaze, naveo je Lavrov.

Ruske novinske agencije prenijele su u četvrtak iz Washingtona izjavu podtajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost SAD-a Johna Rooda o jednom od najspornijih pitanja u vanjskopolitičkim odnosima dviju zemalja - planovima SAD-a o raspoređivanju elemenata proturaketne odbrane u Evropi.

Rusija je spremna nastaviti saradnju sa SAD-om u vezi s "raketnim štitom" i sporazumom o kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1), rekao je Rood, koji je predvodio američku delegaciju na susretu bilateralne grupe za strateški dijalog početkom sedmice u Moskvi.

Rood je prenio utisak sa sastanka da su "Rusi privrženi ideji nastavka dijaloga", ali je rekao da "prijetnje na adresu Poljske i Češke" izazivaju žaljenje, prenio je Itar-Tass.

Prema riječima američkog zvaničnika, Rusija pokazuje ozbiljnu privrženost dostizanju novog sporazuma o strateškom naoružanju, ali je pozicija Moskve, dodao je, u posljednje vrijeme "manje fleksibilna nego ranije".

"Sadašnji sporazum ističe za godinu dana i važno je da iskoristimo vrijeme koje je ostalo aktuelnoj administraciji radi pripreme terena kako bi nova administracija uspjela da sklopi novi sporazum", rekao je Rood.

Američki zvaničnik je na brifingu u srijedu rekao da ruska vlada vjerojatno namjerava "provjeriti karakter" Obame i njegove vlade zauzimajući oštriju poziciju u pitanjima proturaketne odbrane, a da je napravila pauzu očekujući novi pristup nacionalnoj sigurnosti u Washingtonu.

Pritom, kako je rekao, SAD ne brine zbog politike Rusije na zapadnoj polulopti, jer polijetanje starih bombardera kod obala Venecuele i morsko patroliranje u Karipskom moru "ne može povećati napetost u SAD-u".