Javier Solana
0

Susret Irana s velikim silama mogao bi biti održan u Turskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana objavio je u utorak da bi se susret između Irana i velikih sila "najvjerojatnije" mogao održati u Turskoj.

"Mislim da će se susret velikih sila s iranskim pregovaračem Saidom Jalilijem najvjerojatnije održati u Turskoj", kazao je Solana po dolasku u Bruxelles na sastanak evropskih ministara vanjskih poslova.

Na ovom sastanku, osim Solane i Jalilija, naći će se i predstavnici velikih sila koje s Teheranom pregovaraju godinama o nuklearnom dosjeu, a to su Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Na pitanje o mogućnostima eventualnih sankcija protiv Irana, u slučaju da ovaj odbije da svoj kontroverzni nuklearni program izloži međunarodnom nadzoru, Solana je odgovorio da velike sile nisu isključile strategiju "dvostrukih pristupa".

"Trenutno, pokušavamo da uđemo u pregovore. Vi znate da smo mi uvijek podržavali dvostruke pristupe, te da ćemo nastaviti s tom politikom", naglasio je on.

S ovim "dvostrukim pristupom" velike sile predlažu da se pomogne Iranu da, pod međunarodnom kontrolom, dobije nuklearnu energiju u civilne svrhe, prijeteći pritom Teheranu novim sankcijama u slučaju odbijanja međunarodnog nadzora, kako Iran ne bi skrenuo svoj nuklearni program u vojne svrhe.

Iran odbija da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana, bez obzira na pet rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a od kojih su tri sa sankcijama.