Svijet
0

Susret: Chavez - Zapatero

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španija i Venecuela u petak su ponovo normalizovale svoje odnose, pogoršane prije osam mjeseci, kada je kralj Huan Carlos na špansko-američkom samitu u Čileu naljutio predsjednika Chaveza, rekavši mu da ušuti.

"Došli smo da pružimo ruku prijateljstva i naklonosti i da radimo zajedno", izjavio je predsjednik Venecuele Hugo Chavez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Jozeom Rodriguezom Zapaterom, koji je ocijenio da je došlo do "pozitivnog ponovnog susreta".

Chavez je dodao da je razgovor i s njegovim "prijateljem", kraljem Huanom Carlosom, s kojim se ranije sastao u Palma de Majorki bio "veoma prijatan", javila je DPA.

Ispred kraljevske ljetnje rezidencije na Majorki, opušteni Chavez se našalio i rekao nasmijanom kralju: "Zašto ne odemo do plaže?"

Međutim, prenosi Reuters, Chavez nije zagrlio Huana Carlosa kao što je u svom televizijskom obraćanju prošle sedmice rekao da će uraditi.

Odnosi između dvije zemlje su pogoršani prošle godine nakon što je Huan Carlos u dva maha viknuo Chavezu: "Zašto ne ušutite?" kada je prekidao govor premijera Zapatera na samitu u Čileu.

Snimci tog događaja su obišli svijet, a nekoliko minuta poslije incidenta kralj je izjurio s foruma.

Chavez u petak ide u Madrid gdje će se nakratko sresti s premijerom Zapaterom u okviru evropske turneje tokom koje je posjetio Rusiju, Bjelorusiju i Portugal.

Venecuela je ocjenila da je posjeta Španiji znak čvrstih veza između dvije zemlje i prilika da se ojačaju bilateralni odnosi. Venecuela je do 1821. godine bila španska kolonija.