Svijet
0

Susret Cavusoglu - Kerry: Moramo pobijediti terorizam

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu se u okviru posjete Washingtonu, gdje će učestvovati na Samitu nuklearne sigurnosti, sastao s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Cavusoglu je prije samog sastanka istakao da je potrebno dobiti bitku protiv terorističkih grupa koje, kako je rekao, predstavljaju prijetnju ne samo za Tursku nego i za Evropu i cijeli svijet.Kerry je podsjetio na posljednje terorističke napade u Briselu, Bagdadu, Ankari i Istanbulu.

"U interesu svih nas je da što prije uništimo terorističke organizacije kao što su IDIL, frontu Nusra i da u regionu i tamošnjim zemljama uspostavimo sigurnost. Turska je u kontekstu takvih napora važan partner SAD-a kao i saveznik NATO-a", rekao je Kerry.

Podsjetivši kako je Turska prihvatila 2.7 miliona izbjeglica, istakao je da će SAD poslati pomoć od dodatnih 20 miliona dolara za izbjeglice.

Cavusoglu je naglasio da se teroristički napadi ne dešavaju samo u Istanbulu, Ankari i Briselu, nego i u Pakistanu, Africi i drugim mjestima u svijetu.

"Moramo pobijediti terorističke organizacije koje predstavljaju prijetnju ne samo za Tursku nego i za Evropu i cijeli svijet", rekao je Cavusoglu.

Sastanak dvojice čelnika je nastavljen iza zatvorenih vrata.