Svijet
0

Susret Bush-Abbas u srijedu u New Yorku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush sastat će se u srijedu s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom u New Yorku, na margini Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Dvojica dužnosnika će se sastati oko 09.30 sati po lokalnom vremenu, saopćila je zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Dana Perino novinarima.

Oni će se sastati u trenutku kada Mahmud Abbas pokušava da s radikalnim islamistima Hamasa finalizira dogovor o formiranju kabineta nacionalnog jedinstva, u nadi da se okonča bojkotiranje i prekid međunarodne pomoći palestinskim teritorijama.

Američka administracija nije imala kontakata s palestinskim premijerom Ismailom Hanijehom, koji bi trebao ostati šef vlade nacionalnog jedinstva.

"Okvir naše politike je jasan", rekao je savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley. "Mi podržavamo umjerenu struju predsjednika Abbasa. Zato predsjednik želi da ga vidi".

"Velliko je pitanje da li će Hamas odustati od nasilja, prihvatiti da prizna postojanje Izraela i mirovne sporazume ranije potpisane". "Očekujemo da će to biti slučaj", rekao je Hadley, na pitanje o eventualnom nastavljanju finansijske pomoći Palestincima.