Svijet
0

Susret američkih i iranskih diplomata prošao "pozitivno"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik Washington Post piše u utorak o jučerašnjem sastanku američkih i iranskih diplomata u Bagdadu, prvome američko-iranskom sastanku na ovako visokoj razini u posljednjih 27 godina. Tema je bila sigurnosna situacija u Iraku.

Kako piše vašingtonski dnevnik, obje strane tvrde da je susret prošao vrlo "pozitivno" i u "poslovnoj atmosferi". Obje strane se slažu u vezi s težinom situacije te načinima njezina rješavanja i najavljuju slične susrete u budućnosti.

"Pogledi na sigurnosnu situaciju bili su identični", tvrdi iranski ambasador u Iraku Hassan Kazemi Qomi.

Njegov američki kolega Ryan Crocker izjavio je da obje zemlje podržavaju "siguran, stabilan, demokratski Irak koji bi bio uređen na federalnim osnovama, te u miru sa susjedima". No, nakon toga, razlike između Washingtona i Teherana bile su očite.

"Saglasni smo kada je riječ o deklaracijama, službenim izjavama", rekao je Ryan Crocker, dodajući da je problem u tome što se Iran na terenu ponaša drugačije nego što je njegova službena politika.

Dnevnik New York Times piše u utorak kako Sjedinjene Države traže da Teheran prekine s podrškom šiitskim paravojnim snagama, pogotovo s obukom i transferom oružja koje se koristi za napade na američku vojsku.

Iran odbacuje ove tvrdnje. Iranska je vlada inače predložila osnivanje koordinacijskog tijela u kojem bi bili irački, američki i iranski predstavnici, a koje bi pratilo sigurnosnu situaciju u Iraku.

Iran također nudi pomoć u obnovi iračke infrastrukture, koju je, kako tvrdi Teheran, uništila američka vojska, a predlaže i pomoć u obuci iračke vojske.

New York Times piše da na sastanku nije bilo riječi o drugim problemima na relaciji Washington - Teheran, naprimjer o iranskome nuklearnom programu ili o iranskom pritvaranju nekoliko osoba s dvojnim američkim i iranskim državljanstvom, koje iranski režim sumnjiči za stvaranje špijunskih mreža i pokušaj rušenja vlasti.