Svijet
0

Susret Alkalaj - Turunen - Davidson

FENA
Beč
Beč
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj susreo se u srijedu sa šefom delegacije Finske pri OSCE-u u Beču, ambasadorom Anttijem Turunenom, i šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Douglasom Davidsonom.

Alkalaj je izrazio zadovoljstvo što ima priliku za razmjenu mišljenja o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na to da Finska 2008. preuzima predsjedavanje OSCE–om, saopćeno je iz MVPBiH.

Zahvalio je za značajnu potporu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u oblasti demokratizacije, obrazovanja, ljudskih prava i suradnje u oblasti sigurnosti. Kazao je da postoji opća suglasnost svih političkih faktora u Bosni i Hercegovini u pogledu nastavka aktivnosti koje vode ka punopravnom članstvu BiH u NATO i EU, što podrazumijeva reformu policije i promjenu ustava.

Razgovarano je i o situaciji u regionu.

Alkalaj je naglasio visoki stupanj suglasnosti unutar državnog rukovodstva Bosne i Hercegovine u vezi sa statusom Kosova, ističući da je to unutarnje pitanje susjedne države te da BiH podržava svako rješenje postignuto direktnim pregovorima Prištine i Beograda.

Ambasador Turunen je prenio poruku da će i u vrijeme finskog predsjedavanja OSCE-om strateški pravci rada i djelovanja OSCE-a ostati nepromijenjeni.