Svijet
0

Suspendovani rezultati izbora u Ukraijini

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinski Vrhovni administrativni sud saopštio je danas da će rezultati predsjedničkih izbora biti suspendovani dok se razmatra žalba poraženog kandidata Julije Timošenko, koja se žalila na neregularnost pobjede Viktora Janukoviča.

Odlukom suda, objavljenoj na zvaničnom sajtu, naređeno je da se "suspenduje saopštenje centralne izborne komisije o proglašavanju konačnih rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora" do kraja suđenja po ovom pitanju.

Sud, koji bi trebalo da se oglasi u roku od dva dana, odbacio je zahtjev Timošenkove da se zabrani Janukoviču da položi zakletvu, što je predviđeno za 25. februar.

"Ne možemo da odobrimo ovaj dio zahtjeva zbog pravnog osnova", navedeno je iz Suda.

Poraženi ukrajinski predsjednički kandidat Julija Timošenko uložila je juče žalbu Vrhovnom administrativnom sudu na rezultate prošlonedjeljnih izbora.

Okružena brojnim novinarima, Timošenko je stigla u sud sa kutijama dokaza o navodnim neregularnostima na glasanju održanom 7. februara.

Prema zvaničnim konačnim rezultatima, Viktor Janukovič pobijedio je na izborima prednošću od 3,5 odsto, odnosno 890.000 glasova.

Međunarodni posmatrači ocijenili su da su izbori provedeni u skladu sa najvišim standardima, a pobjedu Janukoviču čestitali su najviši zvaničnici SAD, Rusije, zapadnih zemalja i EU.