Opasnost za ronioce
0

Suspendovana potraga jer brod Costa Concordia klizi sa stijene

SRNA
Nasukani brod Costa Concordija (Foto: AFP)
Nasukani brod Costa Concordija (Foto: AFP)
Italijanski ronioci suspendovali su potragu prevrnutog kruzera Costa Concordija nakon što se brod blago nagnuo sa mjesta gdje se nasukao u blizini toskanskog ostrva Giglio, rekli su danas zvaničnici.

Portparol vatrogasaca Luka Cari rekao je da je potraga suspendovana u 8.00, nakon što se brod pomjerio za nekoliko centimetara što predstavlja potencijlnu opasnost za ronioce.

   Za sada nema informacija o eventualnom nastavku potrage.

   Veliki kruzer, težak 114.500 tona, nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u severnoj Italiji.

   Nesreća se desila u petak uveče kada je brod sa 4 229 putnika i članova posade naletio na greben blizu ostrva Giglio i pocijepao korito, a potom se prevrnuo na bok.

   Kompanija Costa, koja je vlasnik broda, optužila je u nedjelju kapetana broda za "greške", uključujući rutu broda i ponašanje u trenutku nesreće, kao i napuštanje broda prije putnika. Kapetan Francesco Schettino, koji to negira, nalazi se u pritvoru.

   Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Giglio da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprinio tome da se luksuzni turistički brod Costa Concordija u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su zvaničnici i očevici.