Svijet
5

Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"

Anadolija
Ustavni sud Španije suspendirao je "Deklaraciju suverenosti", koju je Parlament autonomne pokrajine Katalonije usvojio 23. januara, a u kojoj se brani pravo Katalonaca da odlučuju o budućnosti pokrajine.

Sud je usvojio žalbu španske vlade na pomenutu Deklaraciju i suspendirao je na period od pet mjeseci. Odlukom Suda, Deklaracija i svi akti doneseni u skladu s njom proglašeni su nevažećim u periodu od 8. marta do 8. septembra, a Parlament Katalonije će u roku od 20 dana Sudu podnijeti svoje mišljenje i žalbu kako bi Sud naknadno donio i konačnu odluku o statusu Deklaracije.

Ustavni sud Španije nije komentarisao 13. marta usvojenu odluku katalonskog parlamenta na prijedlog opozicione Socijalističke partije Katalonije, a u kojoj se navodi da katalonske vlasti "trebaju otpočeti dijalog s Vladom Španije o pitanju organiziranja referenduma o pravu Katalonaca da sami odlučuju o budućnosti Katalonije".

Predsjednik katalonske pokraine Artur Mas je izjavio da je odluka Suda krajnje razočaravajuća i nepravedna.

"Nećemo ništa zamrzavati. Uprkos svim preprekama, nastavit ćemo svoj put. Veoma smo odlučni da 2014. godine organiziramo referendum o nezavisnosti Katalonije", poručio je Mas.

Mas je podsjetio da su se lideri poliričkih partija Katalonije početkom ove sedmice sastali i nastavili dijalog o organiziranju referenduma, a da je Parlament Katalonije izabrao komisiju koja će se baviti tim pitanjem.