Svijet
0

Surroi: Pregovori trebaju završiti nakon Ahtisaarijeva prijedloga

FENA
Član pregovaračkog tima kosovskih Albanaca Veton Surroi izjavio je u subotu navečer da bi se proces pregovora o statusu Kosova trebao završiti u trenutku kada glavni izaslanik UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari preda svoj prijedlog Prištini i Beogradu.

"Nismo promijenili ranije stajalište. Može biti mjesta za komentiranje Ahtisaarijevog izvješča, ali ne i daljnjih pregovora", rekao je Surroi, koji se u subotu vratio iz višednevnog posjeta SAD-u, gdje je razgovarao s visokim dužnosnicima State Departmenta i UN-a.

"Definiranje statusa Kosova sada je globalno pitanje, i ono ne pripada samo jednom dijelu Kontaktne skupine ... u narednim mjesecima sve 192 zemlje članice UN-a moraju zauzeti stajalište o statusu Kosova", rekao je Surroi.

Surroi je rekao da ne želi spekulirati o tome kada će Ahtisaari predložiti paket o statusu Kosova. Dodao je da je na sastancima u New Yorku i Washingtonu tražio da se odmah poslije izbora u Srbiji paket preda Prištini i Beogradu, bez obzira na izborne rezultate.