Guantanamo
0

Surove tehnike ispitivanja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pravni zastupnici američkog ministarstva odbrane počeli su se raspitivati za surove tehnike ispitivanja pritvorenika nekoliko mjeseci nakon otvaranja zatvora u američkoj bazi Guantanamo na Kubi 2002. godine, navedeno je u izvještaju Odbora za oružane snage američkog Senata.

Advokati Pentagona svjedočili su pred tim odborom da su tehnike ispitivanja pritvorenika, poput "simulacije utapanja", zasnovane na obuci američkih vojnika da izdrže mučenje dospiju li u ruke neprijatelja i ne odaju važne informacije.

Glavni savjetnik Pentagona William Hines tražio je informaciju o vojnom programu nazvanom "Preživljavanje, izbjegavanje, otpor i bijeg" u julu 2002., devet mjeseci nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., prenio je BBC.

Ovaj program, zasnovan na iskustvima američkih zarobljenika u ranijim sukobima, poput Vijetnama i Sjeverne Koreje, pružio je Hinesu uvid u listu tehnika među kojima su, pored simulacije utapanja, stavljanje pritvorenika u stresne pozicije i uskraćivanje sna.

Neke od ovih tehnika odobrio je tadašnji ministar odbrane Donald Rumsfeld u decembru 2002. usprkos oštrom upozorenju nekoliko vojnih advokata.

Hines je pred Odborom svjedočio da nije bio upoznat s pravnim primjedbama, kao i da su njegove odluke bile motivirane strahom od mogućnosti novih terorističkih napada.

Dokumenti koje su istražitelji Odbora objavili u utorak također otkrivaju veliku ulogu Centralne obavještajne agencije (CIA) u savjetovanju Pentagona o načinu ispitivanja pritvorenika.

Mučenje je "zapravo stvar zapažanja", poručio je pravni savjetnik centra CIA-e za borbu protiv terorizma Jonathan Friedman grupi vojnih i obavještajnih zvaničnika na sastanku u Guantanamu 2. oktobra 2002., navedeno je u dokumentima. "Ako pritvorenik umre, pogrešno to radite", rekao je tada Friedman.

Na istom sastanku zabilježen je komentar jednog vojnog advokata da se neke zabranjene tehnike ispitivanja, poput uskraćivanja sna, koriste u tajnosti i kako među vojnim zapovjednicima postoji bojazan da bi Crveni križ to mogao saznati.

Komentirajući svjedočenja, predsjednik Odbora senator Carl Levin, demokrat iz Mičigena, izjavio je da su ona u suprotnosti s tvrdnjom Bijele kuće da je uzrok skandala u zatvorima, poput iračkog Abu Ghraiba, djelovanje na vlastitu ruku "nekoliko trulih jabuka" u američkoj vojsci.

"Istina je da su visoki dužnosnici u vladi SAD-a tražili informacije o agresivnim tehnikama (ispitivanja), poslužili se izvrtanjem zakona kako bi stvorili privid njihove legalnosti i odobrili njihovu primjenu na pritvorenicima", rekao je Levin.

Rumsfeldova odluka da ove tehnike odobri "oslobodila je virus koji je naposljetku inficirao operacije ispitivanja koje američka vojska provodi u Afganistanu i Iraku", istaknuo je Levin.

Bijela kuća je odgovorila da je pozicija SAD-a bila da se s pritvorenicima postupa humano.

"Zlostavljanje pritvorenika nikada nije bila, nije i neće biti politika ove vlade", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto i dodao da je cilj vlade bilo dobivanje informacija od pritvorenika koje bi mogle "pomoći u odbrani zemlje".

Odbor za oružane snage američkog Senata trebalo bi da održi dodatna saslušanja na ovu temu, a objavljivanje konačnog izvještaja očekuje se krajem godine.