Svijet
2

Supruga jednog od ubijenih karikaturista lista Charlie Hebdo: Francuski ministar laže

Klix.ba
Maryse Wolinski (Foto: AFP)
Maryse Wolinski (Foto: AFP)
Maryse Wolinski, čiji je suprug Georges ubijen u napadu na redakciju satiričnog francuskog lista Charlie Hebdo, govori o porukama koje je stavio iza sebe i o pitanjima koja još uvijek čekaju odgovor.

Na zidu kupaonice Maryse Wolinski, pored police za četke za kosu i boce parfema, stoji papirić s porukom: "Draga, nakon sjajnog kuskusa u restoranu Nasser, idem u krevet razmišljajući o tvom neodoljivom osmijehu. Laku noć, G." Poruku je napisao karikaturista Georges Wolinski.

Prije nekoliko mjeseci njegova udovica Maryse spakovala se i preselila u novi stan. Međutim, osim stvari sa sobom je ponijela i mnoštvo uspomena.

"Kada je moj muž bio ovdje, sve je bilo u znaku ljubavi i nježnosti", kaže Wolinski, sjedeći u dnevnoj sobi okružena uramljenim Georgesovim slikama. Maryse se prisjeća tog za nju kobnog dana kada je njen suprug stradao.

Sedmog januara prošle godine, Georges Wolinski, jedan od najpoznatijih francuskih političkih karikaturista, probudio se rano i sjeo za stol kako bi završio crtanje skice. Većinom nije išao na nedjeljne uredničke kolegije satiričnog časopisa Charlie Hebdo, za koji je radio više od 40 godina, ali je tog jutra otišao kao urednik te je povodom nove godine svima želio dati krišku torte.

"Draga, idem u Charlie", rekao je na svojoj ženi dok je izlazio na vrata. Dva sata kasnije ubijen je metkom u srce.

Od napada na redakciju Charliea Hebdoa Maryse Wolinski (72), novinarka i dramska umjetnica, postala je oličenje tuge jedne zemlje.

Njeno ljutito i otvoreno ispitivanje vlade i policije je postalo redovna "utakmica" na francuskoj TV. Wolinski često kritikuje ono što naziva nevjerovatnim stanjem propusta, odnosno kako je dopušten napad na Charlie Hebdo.

Georgesova supruga smatra da policija nedovoljno radi svoj posao, a svemu pripisuje neuspjeh obavještajnih i sigurnosnih službi da prate poznate napadače. Međutim, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuvea insistira na činjenici da je sigurnost 7. januara prošle godine bila adekvatna i da je učinjeno sve što se moglo.

Maryse Wolinski (Foto: AFP)
Maryse Wolinski (Foto: AFP)

"Kako je moguće da se dogodio ovaj napad? Još uvijek postavljam to pitanje, uprkos francuskom parlamentu i policiji koji kažu da je napad na francuskom tlu bio neminovan. Ministar unutrašnjih poslova laže, a ne znam zbog čega", ističe Wolinski.

Oružani napad na prostorije redakciju satiričnog lista dogodio se oko 11:30 sati. Najmanje dva maskirana napadača su upali u prostorije te su automatskim naoružanjem (najvjerovatnije AK-47) i ručnim bacačem raketa pucali po redakciji. Prema podacima francuskih vlasti, u napadu je poginulo najmanje 12 osoba, među njima četiri novinara lista i dva policajca.

Jedan od glavnih vođa i regrutera Islamske države u Francuskoj, Salim Benghalem, osuđen je u odsutnosti na 15 godina zatvora. Pretpostavlja se da je u Siriji od 2013. godine i za njime je trenutno raspisana međunarodna potjernica.

Istražioci su kasnije opisali scene strašnog smrada baruta, lokvi krvi i tijela nekih od najpoznatijih francuskih karikaturista. Ovaj list je 2006. godine bio jedan od malobrojnih medija koji su objavili karikature poslanika Muhammeda a.s., prvobitno objavljene u danskom Jyllands Postenu, ali su originalne dopunili i vlastitim karikaturama o muslimanima općenito. Krovna organizacija francuskih muslimana Conseil français du culte musulman (CFCM) je zbog toga podnijela sudsku tužbu protiv Charlie Hebdoa. Međutim, nadležni pariski sud ga je oslobodio krivice.

Prvog marta iste godine Charlie Hebdo je objavio Manifest 12, u kojem je naveo izjave dvanaestorice islamskih intelektualaca iz oblasti kulture koji su okarakterizirali islamizam kao novu svjetsku totalitarnu prijetnju. Među potpisanim, pored Ayaan Hirsi Ali, Salmana Rushdija i devet drugih osoba, bio je i tadašnji direktor redakcije i izdavačke kuće Philippe Val.

Georges Wolinski (80) je bio najstariji karikaturista u Charlie Hebdo. Ujedno je bio i jedan od osnivača časopisa.