Svijet
11

Supruga bivšeg grčkog ministra pobjegla iz psihijatrijske bolnice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Supruga bivšeg grčkog ministra odbrane, koja je osuđena za korupciju, pobjegla je iz psihijatrijske bolnice gdje je služila kaznu.

Vicky Stamati, supruga bivšeg grčkog ministra odbrane Akisa Tsochatzopoulosa, danas je pobjegla iz psihijatrijske bolnice u Atini. Kako izvještavaju grčki mediji, šteka na vratima sobe u kojoj je liječena Stamati bila je slomljena.

Ona je patila od teške depresije i prebačena je u psihijatrijsku bolnicu u decembru 2013. godine, nakon što je navodno pretrpjela nervni slom i pokušala izvršiti samoubistvo.

Supruga bivšeg ministra pet puta je tražila da bude puštena iz zatvora zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali su sve žalbe na odluku suda odbijene.

Policija je danas saopćila da je počela potragu za Vicky Stamati, a pokrenuta je istraga i o čudnim okolnostima pod kojim je uspjela pobjeći iz državne psihijatrijske ustanove.

Kako su prenijeli mediji, najvjerovatnije je Stamati iz psihijatrijske bolnice pobjegla preko jednog od balkona.

Njen suprug Akis Tsochatzopoulos bio je ministar odbrane Grčke od 1996. do 2001. godine, a važio je za jednog od najutjecajnih ljudi u socijalističkoj partiji Pasok.

Proglašen je krivim i osuđen na 20 godina zatvora zbog primanja mita od firmi za nabavku ruskog raketnog sistema i njemačkih podmornica. Njegova supruga osuđena je na temelju iskaza koje je sama iznijela o svom suprugu.