Može izbaciti milijarde tona magme
0

Supervulkan Laacher blizu Bona pokazuje znakove buđenja

SRNA
Uspavani supervulkan u Njemačkoj, ispod jezera Laacher blizu grada Bona, pokazuje zabrinjavajuće znakove "buđenja".

Ovaj supervulkan, koji je sposoban da izbaci milijarde tona magme, eruptira svakih 10 do 12 hiljada godina, a posljednja erupcija dogodila se prije 12.900 godina, zbog čega se strahuje da bi se ubrzo mogao "probuditi". Kod posljednje erupcije su kamenje i pepeo pokrili više od 1.000 kvadratnih kilometara površine, piše Daily Mail.

   Naučnici smatraju da česti potresi u regiji prošle godine pokazuju da je vulkan sve aktivniji. Njegovo potpuno "buđenje" dovelo bi do razaranja širokih razmjera, masovne evakuacije, te možda i do kratkotrajnog hlađenja Zemlje zbog toga što bi pepeo blokirao sunčevu svjetlost.

   Vjeruje se da je vulkan po veličini i snazi sličan  Pinatubu na Filipinima, koji je 1991. godine priredio najveću erupciju u 20. vijeku. Izbacio je 10 milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpor dioksida i 16 kilometara kubnih pepela, što je izazvalo globalno zahlađenje od 0,5 stepena Celzijusa.

   Vulkanolozi vjeruju da je vulkan još  aktivan, jer magmatska komora izbacuje ugljen-dioksid u jezero, što se vidi prema mjehurićima na površini vode.