Svijet
7

Supertajfun Usagi prijeti Hong Kongu i jugu Kine

Klix.ba
Supertajfun Usagi, jedna od najsnažnijih ovogodišnjih oluja, krenuo je ka Hong Kongu i jugu Kine, a prijeti snažnim vjetrovima i obilnim pljuskovima.

Jurišajući brzinom od 205 km/h, oluja bi trebala protutnjati između Filipina i Tajvana prije nego udari u kinesku obalu tokom vikenda.

Trenutno se nalazi nekih 1.160 kilometara jugoistočno od Hong Konga, saopćile su kineske vlasti.

"To je najsnažniji tajfun u zapadnopacifičkoj oblasti ove godine“, rekli su tajvanski meteorolozi.

Filipinske vlasti proglasile su uzbunu četvrtog stepena na Batanskom otočju, upozorivši kako bi visoko drveće moglo biti iščupano iz korijenja, plantaže poravnate i poplavljene, a elektroenergetska i komunikacijska infrastruktura prekinute.

"Šteta na komunikacijama mogla bi biti velika. Situacija je potencijalno veoma destruktivna. Sva putovanja i vanjske aktivnosti bi trebali biti otkazani", saopćile su filipinske vlasti.

Usagi bi trebao da izazove intenzivne kiše od 10 do 20 mm/h u krugu od 700 kilometara.

Tajfun bi trebao oslabiti kada stigne do kineskog kopna. Putem bi trebao udariti u južni dio Tajvana, a tamošnje vlasti već su izdale upozorenje stanovnicima oblasti Taitung, Kaohsiung i Pingtung da preduzmu posebne sigurnosne mjere.

Vlasti u Taitungu zaustavile su saobraćaj trajektima, a u Kaohsiungu je ispuhana instalacija divovske gumene patke, samo dan nakon dolaska u grad i okupljanja nekoliko desetaka hiljada posjetilaca.

Na kineskom kopnu vlada "žuta" uzbuna, treće u sistemu od četiri najviša upozorenja u zemlji, javila je Xinhua.

Usagi bi trebao udariti u kinesku obalu u nedjelju navečer.

Supertajfuni su najintenzivniji tropski cikloni sa maksimalno održivom brzinom vjetra od 185 km/h, pa i višom.