Svijet
1

Tajfun Haiyan pogodio Filipine, vjetar puše brzinom od 315 km/h

Klix.ba
Tajfun Haiyan je pogodio centralni dio Filipina, dostizao je brzinu od 315 km/h, sa udarima vjetra i do 380 km/h, javlja BBC.

Meteorolozi su rekli da bi, sudeći prema prvim analizama, ovo mogao biti najsnažniji tajfun koji je ikada pogodio kopno. Zbog masivne oluje su iz 20 najugroženijih provincija evakuisani stanovnici. Upravo se ova regija još uvijek oporavljala od snažnog zemljotresa koji se dogodio prošlog mjeseca, a u kojem je poginulo 200 ljudi.

Vlasti su upozorile da ovaj uragan pete kategorije predstavlja opasnost za čak 12 miliona ljudi. U opasnosti je i grad Cebu u kojem živi 2,5 miliona ljudi. Meteorolozi ne očekuju da će Haiyan, na Filipinima nazvan Yolanda, pogoditi direktno glavni grad Manilu, koji se nalazi sjevernije.

Škole i poslovni objekti su zatvoreni, a trajektni i zračni saobraćaj su obustavljeni. Bolnice i vojska su spremni kako bi pomogli unesrećenim. Eksperti su rekli da je još uvijek rano govoriti o tome koliku će štetu napraviti tajfun Haiyan. Meteorolog Jeff Masters smatra da bi mogla biti zabilježena najveća šteta koju je neki tajfun ikada napravio. Valovi kod otoka Leyte i Samar su visoki do pet metara.

Sudeći prema njenoj putanji, očekuje se da će oluja krenuti preko Južnog kineskog mora u subotu. Eksperti tajfun Haiyan porede sa tajfunom Bopha iz 2012. godine, kada je poginulo 1.000 ljudi i načinjena šteta od milijardu dolara.