Svijet
0

Suparnički libanski lideri potpisali ključni sporazum

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Suparnički libanski lideri u srijedu su potpisali sporazum o okončanju 18-omjesečnog političkog sukoba, uklanjajući svoju zemlju sa ruba građanskog rata i otvarajući put izboru novog predsjednika.

Parlament će se sastati u nedjelju kako bi izabrao vojnog zapovjednika gernerala Michela Suleimana za šefa države, saopćili su Reutersu savjetnici predsjednika parlamenta Nabiha Berrija u Kataru, gdje su zavađene strane potpisale sporazum nakon šest dana razgovora uz arapsko posredovanje.

Sporazum između proameričke vladajuće koalicije i opozicije predvođene Hezbollahom riješio je spor oko zakona za održavanje parlamentarnih izbora 2009. i udovoljio je dugotrajnom zahtjevu opozicije za dobijanje prava veta u vladi.

On je uslijedio nakon što je Hezbollah, koji podržavaju Iran i Sirija, zauzeo velike dijelove Bejruta u borbama ovog mjeseca koje su osnažile opoziciju.

Preogovori u Dohi pod katarskim posredovanjem okončali su nasilje u kojem je ubijena 81 osoba. To je bio najteži libanski unutrašnji sukob od građanskog rata 1975.-1990. godine i pojačao je napetosti između šiita lojalnih Hezbollahu te Druza i sunitskih pristalica vlade.

"Danas otvaramo novo poglavlje u libanskoj historiji", izjavio je Saad al-Hariri, sunitski političar koji predvodi vladajuću koaliciju i ima bliske veze sa Saudijskom Arabijom. Njegove pristalice bile su među onima koje je porazio Hezbollah.

"Znam da su rane duboke ali mi nemamo izbora osim da prihvatimo jedni druge", izjavio je Hariri, kojeg se smatra najjaćim kandidatom za predsjednika nove vlade.

Vođa delegacije Hezbollaha Mohammed Raad izjavio je da će sporazum pomoći "jačanju saradnje i gradnji države". Iran i Sirija pozdravili su sporazum, kao i Francuska.

Pariz, koji podržava vladajuću koaliciju, prošle je godine pokušao, ali nije uspio riješiti borbu za vlast kompliciranu vezama suparničkih frakcija sa stranim državama.

Talal Salman, komentator novina As-Safir, naklonjenih opoziciji, izjavio je da je sporazum kompromis koji bi se mogao pretvoriti u "solidan sporazum".

"On uspostavlja stanje ravnoteže bez pobjednika, što je formula koja mora donijeti uspjeh", izjavio je Salman.