Svijet
0

Suosnivač Pirate Bayja treba se pojaviti pred danskim sudom

Klix.ba
Gottfrid Svartholm Warg
Gottfrid Svartholm Warg
Suosnivač stranice za dijeljenje podataka The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, treba se pojaviti pred danskim sudom zbog optužbi za provaljivanje u vladine baze podataka. Od kada je iz Švedske izručen Danskoj, nalazi se u samici, u uslovima koje njegova majka opisuje kao “mučenje”.

Svartholm Warg je suočen sa kaznom od šest godina zatvora zbog optužbi za infiltriranje u dansku bazu društvene sigurnosti, bazu podataka o vozačkim dozvolama i IT sistem Schengen zone.

On je već odslužio jednu godinu zatvora u Švedskoj zbog hakiranja. Nakon što su odbačene ozbiljnije optužbe i nakon što je odbačena njegova žalba na švedskom Vrhovnom sudu, izručen je Danskoj.

U otvorenom pismu švedskoj vladi, žalio se da je osoba koja je organizovala napad kontrolisala njegov računar sa udaljenosti.

Iako pravne nevolje nisu ništa novo za Svartholma Warga i druge osnivače Pirate Bayja, njegova majka, Kristina Svartholm Warg, i njegov advokat su prilično zabrinuti zbog uslova u kojima se nalazi u danskom zatvoru, u koji je stigao prošlog mjeseca.

“Ne dozvoljavaju mu da u ćeliji drži ništa osim knjiga koje je donio iz Švedske, nikakve magazine i slično. U izolaciji je i može gledati samo dansku TV”, kaže njegova majka, koja vjeruje da će danski sud osloboditi njenog sina, kao što je oslobođen nakon slučaja navodnog hakiranja banke Nordea.

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange, nazvao je Warga političkim zatvorenikom koji je ideološki vođen da informiše svijet.

Hakerska aktivistička grupa Anonymous pokrenula je internet kampanju iz protesta protiv zatvorskog tretmana Svartholma Warga, nazivajući ga potpuno neprihvatljivim I nehumanim, a grupa njegovih pristalica planira organizovati proteste ispred suda u Kopenhagenu.