Velika Britanija
0

Sunday Times: Blair konačno postao katolik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Blair konačno postao katolik", piše na naslovnici "Sunday Timesa" koji, kao i svi drugi londonski listovi, konstatira da je ovog vikenda ozvaničen prelazak bivšega britanskog premijera iz Anglikanske u Rimokatoličku crkvu, za šta se već mjesecima pripremao.

Usprkos toploj dobrodošlici koju je primio od pape Benedikta XVI i engleskog kardinala Murphyja O' Connora, Tony Blair je pod pritiskom katoličkih vjernika da objasni svoje "neprihvatljive" stavove o pitanjima prava na abortus, homoseksualnih brakova i istraživanja matičnih ćelija.

Blair je u parlamentu glasao za legalizaciju ovih praksi, kao i da prodavnice nedjeljom budu otvorene, podsjeća Sunday Telegraph.

Također se postavlja pitanje uloge koju je Blairova supruga Cherie imala u njegovom preobraćenju - ona je muževljev tzv. sponzor, zadužena za njegovo duhovno vođstvo i podršku. Neki katolici smatraju kako nije preporučljivo da supružnici preuzimaju tu ulogu, prenosi Times.

List Observer piše da je Blair, prije nego što je u subotu uvečer primio svoju prvu pričest, morao ispovjediti sve svoje grijehe.

Sunday Telegraph na naslovnici također piše da je Britanija postala "katolička zemlja", odnosno da su rimokatolici pretekli anglikance kao dominantna vjerska zajednica u Britaniji.

Na rast katoličantva je uticao veliki priliv imigranata iz istočne Evrope i Afrike, zahvaljujući kojima se bitno povećao broj vjernika na misama.