Svijet
2

Šumski požari na jugu Australije sve veći, jedna osoba poginula

FENA
Novi požari u Australiji (Foto: AFP)
Novi požari u Australiji (Foto: AFP)
Deseci šumskih požara su bijesnili u petak na jugu Australije, a uzrokovali su smrt jedne osobe, dok bi se meteorološki uvjeti trebali pogoršati u toku dana i brojni stanovnici su pozvani da napuste svoja mjesta.

Jedno tijelo je pronađeno u kući, u planinskoj regiji Grampians, na zapadu države Victorija, čiji je glavni grad Melburn registrirao izuzetno visoke temperature, čak i za australsko ljeto.

"Požari su sigurno uzrokovali smrt ove osobe", saopćila je policija Victorije i upozorila na pogoršanje meteoroloških uvjeta u toku dana.

Požar na sjeveru planina Grampians, planinski lanac zapadno od Melburna, uništio je oko 21.000 hektara zemljišta i natjerao na evakuaciju stotinjak stanovnika i turista, posebno u turističkom mjestu Halls Gap, koji graniči s Nacionalnim parkom.

"Oni su počeli da odlaze jučer (u četvrtak) navečer kada su ugledali crveni sjaj na vrhu brda", ispričao je australskom Associated Pressu Rohan McDonald, vlasnik kampa Halls Gap Lakeside turističkog parka.

"Svuda ima dima, veliki oblak dima koji daje dojam da je eksplodirala atomska bomba na vrhu planine", dodao je on.

"Ovi požari su izuzetno jaki i pomjeraju se u toku poslijepodneva" rekao je novinarima Craig Lapsley, šef vatrogasne službe Victorije.

Službe su također upozorile na pogoršanje meteoroloških uvjeta, uz promjenu pravca vjetrova, koji mogu još više raspiriti vatru, a deseci su zabilježeni u regiji.

"Halls Gap zaista rizikuje da bude u opasnosti jer će se se pravac vjetrova promijeniti nešto kasnije u toku poslijepodneva", rekao je Euan Ferguson, zvaničnik vatrogasaca.

Četrdeset i četiri stepena Celzija su bila u petak u Melburnu, gdje su teniski mečevi na vanjskim terenima prekinuti prethodnog dana na Australian Openu.

U Adelaidi, glavnom gradu južne države Australije, termometar bi trebao preći 42 stepena, što je peti uzastopni dan da su temperature iznad 40 stepeni.