Svijet
0

Šumski požari bjesne Grčkom i Portugalom

FENA
Grčka je vlada u subotu proglasila vanredno stanje i naredila evakuaciju stanovništva istočno od Atene, gdje na tri fronta gori veliki šumski požar koji prijeti seoskim kućama i samostanima, izvjestili su vatrogasci.

"Pozivamo sve koji su blizu područja na kojemu je izbio požar da brzo napuste mjesto radi vlastite sigurnosti i kako ne bi ometali rad vatrogasaca", rekao je glasnogovornik vatrogasne službe Yiannis Kapakis, a prenosi AFP.

Ipak, mnogi stanovnici nisu htjeli napustiti svoj dom, već su granama i kanisterima vode pokušavali ugasiti vatru.

"Ovo je jedan od najgorih požara u istočnom dijelu prijestonice", u naseljima Grammatiko, Varnava i Marathas, rekao je čelnik civilne zaštite Dimitris Karamessinis za televiziju Sky.

"Snažan vjetar koji će se po meteorološkoj prognozi još pojačati otežava gašenje", rekao je vatrogasac.

Drugi požar gori na tri različite lokacije na otoku Zakynthos u Jonskome moru, koji su ovog ljeta već poharala tri požara.

Više od 640 vatrogasaca uz pomoć dvadesetak aviona pokušavalo je u subotu predvečer u Portugalu ugasiti požare koji su zahvatili šume i makiju, uglavnom na sjeveru i u središtu zemlje, javila je civilna zaštita.

Požari haraju okruzima Porto, Guarda, Combra, Viseu, Castel Branco, Lisabon i Beja.

U subotu navečer, najveći požar u Quinta da Paivi, u središtu Portugala, u čijem je gašenju sudjelovalo 167 profesionalnih vatrogasaca, 32 vatrogasna vozila i četiri aviona, bio je pod nadzorom.