Bolnica Steyr
0

Sumnja se na prvi slučaj svinjske gripe u Austriji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi navodni slučaj svinjske gripe otkriven je u utorak u Austriji kod jedne 28-godišnje žene koja se vratila iz Meksika, objavila je uprava bolnice Steyr u Austriji, gdje se žena nalazi na liječenju.
  • Prvi sumnjivi slučaj svinjske gripe zabilježen je u bolnici Steyr, objavila je uprava, potvrdivši informaciju austrijske televizije ORF koja navodi ljekare ove ustanove, prenosi AFP.

Radi se o 28-godišnjoj ženi koja se nalazi u bolnici sa simptomima svinjske gripe po povratku iz Meksika. Bolesnica je stavljena u karanten.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva nije bila u stanju da potvrdi prisustvo sumnjivog slučaja svinjske gripe u Austriji.

Ostala ispitivanja obavit će se narednih sati na Institutu za virusologiju Univerziteta u Beču kako bi se utvrdilo da li se radi o slučaju svinjske gripe ili uobičajenoj gripi.

Ukupno od novog virusa H1N1 umrlo je više od 150 osoba u svijetu, uglavnom u Meksiku, gdje su prošle sedmice zabilježeni prvi smrtni slučajevi.

Austrijske vlasti savjetuju stanovništvu da ne putuje u Meksiko i ostale regije u kojima su potvrđeni smrtni slučajevi svinjske gripe.