Svijet
0

Summit u Maineu - Bush, Putin i jastozi

FENA
Pogled na Atlantski okean, jastozi, gomila problema, pokušaj da se baci bar pokoji zrak sunca na zahladnjele odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i još jastoga, suštinski je plan rada neformalnog samita predsjednika Georgea Busha i Vladimira Putina, koji u nedjelju uveče počinje u ljetnjikovcu Bushovih u gradiću Kennebunkport u državi Maine.

Susret dvojice lidera, kako navode diplomati u Ujedinjenim nacijama, namjerno je okićen epitetom "neformalni" kako se ne bi podgrijavale nerealne ambicije javnosti u trenutku kada se Washington i Moskva glože oko čitavog niza spornih pitanja, uključujući status Kosova, američki plan raspoređivanja protiv-raketnog štita u Evropi, širenja NATO-a, te pristupa krizama u raznim dijelovima svijeta.

Optimisti se nadaju da bi prilično prisan lični odnos dvojice predsjednika mogao pomoći otopljavanju odnosa SAD i Rusije, koji se, prema općim ocjenama, nalaze na najnižem nivou od okončanja hladnog rata, te će svaki prijateljski gest, suštinski, predstavljati napredak u odnosu na oštre optužbe, koje su dvije države razmjenjivale od početka godine.

Putin je, još u februaru, izazvao gnjev Washingtona izjavama da Amerika vodi tvrdoglavu autoritarnu politiku prema ostatku svijeta, te da, ne brigajući za posljedice, pokušava da nametne volju ostatku svijeta.

Amerikanci mu nisu ostali dužni, podsjećajući da su SAD pobijedile u hladnom ratu, te da Rusija, sada, mora da se suoči sa novim odnosom snaga na svjetskoj političkoj sceni.

U nastupima strasti i raznim kontekstima pominjani su i nacisti, gulazi, obrušavanje na političke neistomišljenike, katastrofalna politika prema Bliskom Istoku, a povremeno se pričalo i o preusmjeravanju balističkih projektila na nove ciljeve.

"Summit jastoga", kako je susret lidera kršten zbog činjenice da se održava na mjestu gdje se godišnje ulovi oko 40.000 tona ovih rakova, i u Washingtonu ali i u Moskvi najavljen je kao susret na kojem neće biti postignuti nikakvi senzacionalni sporazumi, ali će pokušati da bar pokrenu rješenja kosovske krize i protivraketnog sistema, čije je rješavanje, zbog nepopustljivosti obje strane, zapalo u ozbiljan ćorsokak.

Tradicionalno zluradi američki mediji još jednom su napali predsjednika da je "pobjegao kod tate u vikendicu" kako bi mu 41. predsjednik SAD, stariji George Bush, sa svitom vremešnih savjetnika pomogao da u historiju ne uđe kao lider koji je baš sve uspio da pokvari, prenosi Tanjug..

Predstavnici Kremlja izjavili su, pred put u Maine, da će od američkog predsjednika zatražiti konkretan odgovor na pitanje vezano za rusku ponudu zajedničkog korištenja radara u Azerbejdžanu, namjesto raspoređivanja raketa presretača u istočnoj Evropi, te da će zatražiti nastavak pregovora između Srba i Albanaca oko statusa Kosova.

Oko oba pitanja, američki predsjednik, proteklih sedmica zauzeo se lično. Prvo je u Albaniji izjavio kako je nezavisnost jedino rješenje za status Kosova, te da je došlo vrijeme da se taj problem stavi ad akta, dok je njegova glasnogovornica za vasnjku politiku, Condoleezza Rice, jednako čvrsto, podržala nastavak američkog plana za raspoređivanje spornih raketa u Poljskoj i Češkoj Republici.

Protivraketni štit, međutim, osim u Rusiji ima i ozbiljne protivnike i u Americi, poput nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona koji je optužio Bushovu administraciju da stvara krize tamo gdje ih suštinski nema, jer čitav taj sistem "koji i ne funkcionira", suštinski, "predstavlja kolosalno rasipanje novca".

Što se statusa Kosova tiče, SAD i članice Evropske unije, dva dana uoči samita u Maineu, ponudile su Rusiji "novi kompromis", izražen u još 120 dana pregovora između Srba i Albanaca te čvrstim garancijama da se kosovski slučaj neće koristiti kao presedan u budućim rješavanjima separatističkih ambicija nekih drugih naroda, što je Moskva odmah odbacila.

Moguće je, međutim, da će dvojica predsjednika, u pratnji starijeg Busha, u pauzi neformalnog summita otići na pecanje.