Iran
0

Sukobi zbog 'spornih' izbora

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Pristalice Hosseina Mousavija, protukandidata ponovo izabranog predsjednika Irana Mahmouda Ahmadinejada sukobile su se na ulicama Teherana sa tamošnjom policijom i postavile barikade načinjene od zapaljenih guma.

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice Teherana kako bi izrazili svoje negodovanje zbog izbornog poraza Hosseina Mousavija.

"Vlada obmanjuje narod", "Smrt diktatoru", skandirali su demonstranti, a kako prenosi AP ovo su najveći neredi u Teheranu u posljednjih deset godina.

Mir Hossein Mousavi još jutros je izjavio da vjeruje da se radi o izbornoj prijevari, te da će učiniti sve kako bi se spriječila manipulacija glasovima. On se obratio i iranskom vrhovnom vođi Ayatollahu Ali Khameneiu, koji donosi odluku o predsjedniku izbora, da interveniše zbog, kako on navodi, kršenja zakona.

"Neću se predati i neću dopustiti manipulaciju glasovima. Iranu je dosta diktature i laži", napisao je Mousavi u saopštenju na svojoj web stranici, upozoravajući da ljudi neće trpiti one koji na vlast dolaze lažima i spletkarenjima.

Na rekornodnom odazivu građana na izbore u Iranu je za Mahmouda Ahmadinejada, prema do sada objavljenim podacima glasalo 65,69 posto birača, dok je njegov rival Mousavi dobio 31,44 posto glasova.

U ranim jutarnjim satima Ahmadinejad je proglasio pobjedu nakon čega su pristalice Mousavija izašle na ulice Teherana protestvujući i sukobljavajući se s policijom.