Napadi avionima i tenkovima
2

Sukobi u Siriji bjesne, UN-ovi posmatrači odlaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Borbeni avioni i tenkovi vrše napade u žarištima sukoba diljem Sirije, a čelnik UN-ovog tima posmatrača napustio je Damask.

Posmatračka misija je zvanično okončana u ponoć prošle nedjelje zbog eskalacije nasilja i nesuglasica u Vijeću sigurnosti oko načina okončanja konflikta koji je ušao u svoj 18. mjesec.

Novi međunarodni izaslanik Lahdar Brahimi održao je razgovore s UN-ovim liderima, kazavši da će uložiti maksimalni trud u rješavanje spora, ali je rekao da se "boji" važnosti zadatka s kojim je suočen.

Zapadne sile su fokusirane na stjerivanje u kut predsjednika Bashara al-Assada dok se sukobi nastavljaju, javio je AFP.

Sirijski zamjenik ministra vanjskih poslova Fajzal Mukdad rekao je u četvrtak da je Damask spreman na saradnju s Brahimijem i izrazio je nadu da će moći utrti put za "nacionalni dijalog".

Jedini saveznik Sirije u regionu, Iran, saopćio je da će iznijeti prijedlog za okončanje sukoba na samitu Saveza nesvrstanih naredne sedmice, kazavši da su uključene "sve strane", ali nisu objavili više detalja.

Svjetske sile su podijeljene po pitanju načina na koji treba okončati konflikt, koji je također zategnuo tenzije u susjednim zemljama, a demonstranti širom svijeta izlaze na ulice svake sedmice nakon molitve petkom (džume) u znak protesta protiv nedostatka međunarodne akcije.