Financial Times
0

Sukobi u Obaminom kabinetu više se ne mogu skriti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U najbližem okruženju američkog predsjednika Baracka Obame dešavaju se sukobi, koji se više ne mogu prikriti, piše danas britanska štampa.

"Financial Times" navodi da je za svaku vladu zlokoban znak kada njeni članovi počnu više da brinu o unutrašnjim sukobima, nego o interesu građana.

 U posljednjih nekoliko sedmica, Bijela kuća počela je da pati od sindroma "dvorskih intriga", dok se razne grupe i grupice međusobno optužuju za ono što se već naziva "Obaminom propuštenom godinom".

 Centralna figura svih svađa je drski šef Obaminog kabineta Ram Emanuel, koga, piše "Financial Times", protivnici i mediji krive za političku paralizu američke administracije. 

 Postoji opasnost da će se ta paraliza produbiti, a dopunski izbori za Kongres su sve bliži, upozorava list.

U tekstu se ukazuje na suparništvo koje vlada među članovima nekadašnjih izbornih štabova Obame i sadašnje državne sekretarke Hillary Clinton.

 Ukoliko sveobuhvatna reforma zdravstva prođe u Kongresu, Obama će ući u istoriju. U protivnom, u novembru će demokratama preostati jedino da pribilježe gubitke i da se svađaju o tome ko je kriv za poraz, navodi "Financial Times". 
"Franklin Roosevelt jednom je rekao da ljude koji rade za predsjednika SAD treba da krasi strast za anonimnošću. Neko je zaboravio da to kaže timu koji radi za Baracka Obamu",  zaključuje list.