Svijet
0

Sukobi u Libanu ne jenjavaju

FENA
Teški okršaji između libanske vojske i islamističkih ekstremista su nastavljeni i poslije nezvaničnog jednodnevnog primirja koje je omogućilo hiljadama izbjeglica na napuste logor zahvaćen borbama od nedelje, javljeno je u četvrtak sa sjevera Libana.

U logoru se još nalazi više hiljada civila čija je sigurnost ugrožena nastavkom sukoba.

Libanski ministar odbrane Elias al Mur je rekao da ekstremisti iz grupe Fatah al-Islam moraju da se predaju ako žele da vojna akcija bude obustavljena.

Čanovi ove grupe odbijaju da se predaju i razoružaju, javlja BBC.

Poslije nezvaničnog primirja u srijedu, Crveni križ je organizirao jedan konvoj pomoći iz Sirije, namijenjen raseljenima zbog najnovijih borbi kod logora Nar el Bared kod Tripolija na sjeveru Libana.

Mnogi od raseljenih zbog borbi kod Nar el Bareda našli su privremeno utočište u drugim obližnjim logorima za palestinske izbjeglice.

Crveni križ kaže da je petnaest hiljada Palestinaca, otprilike polovina žitelja logora, iskoristilo nezvanični prekid vatre da pobjegne.

Organizacija za ljudska prava, Amnesti International kritikovala je libansku armiju zbog korištenja teškog naoružanja protiv gusto naseljenih lokacija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je islamističke borce koji, kako je rečeno, vrše neprihvatljivi napad na stabilnost i suverenitet Libana.

Nastavljaju se i pregovori o okončanju krize mada dopisnik BBC-a na licu mjesta kaže da se libanska armija i ekstremisti i dalje nalaze na položajima te da bi prekid vatre svakog časa mogao da bude prekinut.

Sjedinjene Države su saopćile da razmatraju hitan zahtjev libanskih vlasti da im se uputi vojna pomoć vrijedna skoro trista miliona dolara.

Dopisnik BBC-a kaže da je Washington ranije nudio vojnu pomoć Bejrutu, ali nikada u ovim razmerama.

Portparol State Departmenta je rekao da su libanske oružane snage angažirane u borbama protiv, kako se izrazio, brutalnih i nasilnih ekstremista.

U utorak, konvoji kamiona sa humanitarnom pomoći za stanovnike Nar al Bareda upali su u unakrsnu vatru dok su pokušavali da dođu do logora.

Jedan od konvoja je morao da se vrati poslije neuspješnog pokušaja da najugroženijima dostavi najneophodnije potrepštine.

Libanska vojska je u nedelju počela da granatira položaje Fatah al-Islamaa u ovom palestinskom izbjegličkom logoru nadomak grada Tripolija na sjeveru Libana.

Zabrinuta da bi sukobi u pojasu Gaze i u Libanu mogli da eskaliraju, EU je uputila svog vanjskopolitičkog koordinatora Javiera Solanu u region Bliskog istoka.

On će posjetiti više zemalja od kojih će prva biti Izrael.