Svijet
0

Sukobi u Jerusalemu zbog okupiranih palestinskih domova

FENA
U petak su izbili sukobi u Jerusalemu kada je oko 150 Palestinaca i Izraelaca protestiralo protiv useljenja Jevreja u dvije kuće.

Dok su demonstranti postavljali znakove na kojima je pisalo "Zaustavite okupaciju" i "Prestanite krasti palestinsku zemlju", došlo je do sukoba između jednog doseljenika i demonstranata i između demonstranata i policije.

Jedna izraelska demonstrantica je uhapšena, što je podstaklo njene kolege da organizuju proteste sjedeći na ulici kako bi blokirali policiju.

Izraelska policija je 18. aprila istjerala s posjeda palestinsku porodicu od 14 članova iz njihove dvije kuće u Bejt Haniniju nakon što su doseljenici dobili sudsku presudu oko vlasništva.

Istjerivanje porodice Natše je prvi uspješan pokušaj doseljenika da osiguraju posjed u bogatoj arapskoj četvrti i sjevernom dijelu istočnog Jerusalema, prenio je AP.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, Zapadnu obalu, pojas Gaze i sirijsku Golansku visoravan tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Izrael smatra da je Jerusalem njihova "vječna i nepodijeljena" prijestolnica.

Međutim, Palestinci žele istočni Jerusalem za prijestolnicu njihove buduće države, i odbijaju bilo kakav pokušaj Izraela da kupi ili izgradi građevinu u tom području.

Više od 340.000 jevrejskih doseljenika živi na palestinskoj Zapadnoj obali, a više od 200.000 u istočnom Jerusalemu.

U međuremenu, izraelska vlada je uputila molbu Vrhovnom sudu da odgodi do utorka planirano rušenje oko 30 zgrada izgrađenih na palestinskom tlu u naselju Ulpana, u blizini Ramale na Zapadnoj obali.

To bi im dalo dovoljno vremena da im sud dozvoli ostanak na tom području.