Svijet
0

Sukobi se proširili i na drugi palestinski logor u Libanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sukobi libanske armije i ekstremista u dva palestinska izbjeglička logora u Libanu pojačani su danas, što je izazvalo veliku zabrinutost da ta zemlja ulazi u duži period nestabilnosti.

Vojska je nastavila jutros, četvrti dan zaredom, pojačane napade na ekstremiste grupe Fatah al-Islam u logoru Nar al-Bared u blizni Tripolisa, na sjeveru Libana, i sukobila se s islamistima u još jednom logoru na jugu zemlje. Razmjena vatre u logoru Ajn al-Hilve, kraj Sidona, najvećem u Libanu, izbila je u nedjelju, kada su pripadnici grupe Žund al Šam granatom na raketni pogon napali vojni punkt na ulazu, prenose agencije.

Okršaji su nastavljeni u nekoliko navrata prošle noći, a jutros je pucnjava trajala čitava dva sata između pripadnika te grupe sunitskih muslimana i libanske vojske na sjevernom ulazu u logor Ajn al-Hilve. Sigurnosni izvori kažu da su poginula dva libanska vojnika i da su dva ranjena. Drugi izvori kažu da je poginuo i jedan pripadnik druge islamističke grupe. Pucalo se iz mitraljeza i čule su se eksplozije granata i mina.

Poznavaoci prilika kažu da su komandiri ekstremista u dva logora rođaci i da se radi u pokušaju da se otvori drugi front za libansku armiju koja već dvije sedmice pokušava da se obračuna do kraja s Fatah al-Islamom na sjeveru. Žund al Šam je inače vrlo mala grupa koja je stala na stranu Fatah al-Islama. Vođe Fatah al-Islama su prije desetak dana uputile poziv svim sunitskim muslimanima da im se pridruže u bici protiv nevjernika, u ovom slučaju armije. Svoju borbu su označili američkim projektom, a cilj je da se napadaju Amerikanci, cionisti i njihovi saveznici. Sada se izgleda radi o odgovoru na taj poziv.

Vlada u Bejrutu je strahovala da će se nasilje proširiti kako se približava kraj obračuna na sjeveru. Tamo su žestoke borbe obnovljene u petak i armija uz podršku tenkova i artiljerije pokušava da natjera ekstremiste na predaju.

Najmanje devet libanskih vojnika ubijeno je od tada u bici s ekstremistima, čime se broj vojnih žrtava povećao na 44 od početka sukoba 20. maja. Ukupan broj žrtava je 111, a među poginulima su i civili u logoru. Takvo unutrašnje krvoproliće u Libanu nije zabilježeno od završetka građanskog rata 1990. godine.

Prozapadna libanska vlada sukobe smatra borbom protiv terora i optužuje ekstremiste da su izazvali opsadu logora na sjeveru napadom na vojne pozicije. Također smatra da je grupa povezana sa sirijskim obavještajcima, što Sirija oštro poriče.