Barack Obama
0

Sukob u Afganistanu je mnogo teži nego irački

FENA
Barack Obama, demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, ocijenio je da bi sukob u Afganistanu mogao biti mnogo teži nego irački, nakon što je posjetio obje ove zemlje, izvještava jedan američki magazin.

Obama je rekao u intervjuu za Time Magazine da su njegove posjete ojačale njegova uvjerenja o politici koju treba slijediti u obje ove zemlje.

"U Afganistanu, kada se razmatra ovaj teren i krajnje siromaštvo koje tu postoji, onda smo svjesni veličine zadatka koji tu moramo obaviti", rekao je on.

"To je samo pojačalo moje uvjernje, proširilo ga i ako želimo da se taj sukob okonča moramo mu posvetiti veće resurse", rekao je on u intervjuu objavljenom na internet stranici ovoga magazina.

"Oba problema su teška, irački i afganistanski. Obje situacije su vrlo teške, ali nisam siguran da dugoročno Afganistan ne predstavlja teži zadatak za nas od Iraka".

Obama, ako bude izabran na izborima u novembru, planirao je da počne s povlačenjem američkih trupa iz Iraka odmah po preuzimanju funkcije u januaru 2009. i očekuje da vojnici napuste zemlju nakon 16 mjeseci.

Obama se trenutno nalazi na turneju u Iraku, Afganistanu, Jordanu, Izraelu, Zapadnoj obali i Evropi, s cijem da uvjeri amerike birače u svoj kredibilitet u oblasti vanjske politike.